Graiul Salajului va ofera in fiecare zi povestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.

Sinagoga din Simleu Silvaniei
Sinagoga veche din Simleu Silvaniei a fost construita in anul 1876 de comunitatea evreiasca din localitate. Timp de mai multi ani, sinagoga a fost folosita de locuitorii din asezarile invecinate, cum ar fi Giurtelecu Simleului, Nusfalau si altele. In lunile mai si iunie ale anului 1944, populatia evreiasca din zona Simleului a fost fortata sa-si paraseasca locuintele, fiind dusa in ghetoul de la Maeriste, de unde a fost imbarcata in vagoane de animale si transportata la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo. Exodul membrilor comunitatii din anii comunismului a dus la abandonarea sinagogii, care a inceput sa se ruineze.
Dupa caderea comunismului, doua asociatii din zona Simleului au lansat o campanie de strangere de fonduri pentru reabilitarea constructiei si de creare a unei institut de invatamant. Vechea sinagoga functioneaza acum ca un centru de invatamant si resursa esentiala pentru amintirea Holocaustului in regiune. Elevilor si studentilor le sunt oferite zilnic vizite ghidate. Piesa centrala a muzeului este desigur cladirea vechii sinagogi.
La data de 11 septembrie 2005 a avut loc ceremonia de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord in cladirea sinagogii din Simleul Silvaniei, sub administrarea Jewish Architectural Heritage Foundation din New York si a Asociatia Memoriale „Hebraica” Nusfalau. Astfel, vechea sinagoga a devenit o sursa de informare asupra istoriei recente a orasului Simleu Silvaniei, dar si un obiectiv care atrage un gen specific de turisti, atat din tara cat si din strainatate.