De 20 de ani, Romania este condusa „cu mana de fier” de catre un partid care reprezinta cea mai mare minoritate din tara, iar lumea politica vorbeste ca alegerile se fac la patru ani „ca sa stie UDMR cu cine guverneaza”. Cu toate ca la alegerile generale din 2008 nu a obtinut mai mult de 30 de mandate de parlamentar, formatiunea maghiara reuseste sa obtina de fiecare data fonduri pentru comunitatile din satele si orasele romanesti, asezari umane care, cel putin la nivelul Salajului, sunt mult mai dezvoltate decat comunele reprezentate de catre oameni politici ai partidelor care timp de 20 de ani s-au perindat pe la conducerea tarii. Cineva m-a intrebat daca se va face mult vehiculata reorganizare administrativ-teritoriala. I-am raspuns ca vor fi modificate limitele teritoriale ale judetului doar daca vrea UDMR-ul. In cazul in care PDL nu le face maghiarilor pe plac, maine cade Guvernul si adio ciolan. Pedelisti si-au pus in gand diferite scenarii pentru alegerile din 2012, care stau insa tot la mana UDMR. Maghiarii au propus in coalitia de guvernare reducerea numarului senatorilor cu mai mult de o treime. Astfel, fiecare judet ar urma sa fie reprezentat doar de cate doi senatori, iar fiecare sector al capitalei de unul singur, situatie in care numarul celor care compun acest for legislativ s-ar reduce de la 127, cat sunt in prezent, la 88. UDMR ar fi gata sa accepte uninominalul pur pentru senatori cu conditia ca PDL sa accepte introducerea sistemului mixt german cu compensare pe liste pentru deputati. Si foarte probabil UDMR va fi papusarul guvernarii USL daca aceasta castiga in toamna anului viitor. Chiar daca le-au dat un ultimatum pentru iesirea din guvernarea cu PDL, pe care nu l-au respectat, PSD si PNL vor accepta UDMR-ul in noua formula de guvernare dupa alegerile din 2012. Ultimele semne arata ca USL nu va obtine 50 la suta la alegerile parlamentare de anul viitor si, logic, vor negocia cu UDMR formarea unei majoritati.
Cine conduce de fapt Romania
Articole
În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...Gata vacanța! A început Modulul 3
Miercuri, 8 ianuarie, elevii s-au întors la cursuri. A început cel de-al treilea modul din acest an școlar, care va dura până în data de 7 februarie, 14 februarie sau 21 februarie, după caz, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Elevii vor avea o vacanță de o săptămână, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025, tot la alegerea inspectoratelor școlare. Modulul 4 de cursuri va începe în 17 februarie, 24 februarie sau 3 martie,…
Mai mult...