Politia Locala ne spune, prin purtatorul de cuvant Lucian Trif, ca cei care sco-rmonesc prin gunoaiele din Zalau si cersetorii sunt o problema fara solutie pentru comunitatea din Zalau. Desi Politia Locala da zilnic amenzi pentru cersit sau scormonit prin gunoaie, „faptasii” se intorc de fiecare data de unde au plecat. „De cele mai multe ori sunt dusi la sectie, unde sunt amendati. Dar in momentul in care ies pe usa Politie Locale, isi vad inco-ntinuare de treaba”, spune Lucian Trif.
Amenzile nu-i mai sperie demult, pentru ca oricum nu le platesc. Si nu au fost putine deloc. In decurs de 15 zile, in perioada 30 ianuarie – 13 februarie, pentru astfel de activitati s-au dat amenzi in valoare de 4.040 de lei. Pentru a mai recupera din banii de amenzi s-au intocmit dosare pentru munca in folosul comunitatii, dar pentru ca nu pot fi obligati, cersetorii si „gunoierii” refuza sa munceasca. „Este un cerc vicios din care numai ei au de castigat”, spune Lucian Trif.
Trif spune ca cersetorii provin, in marea lor majoritate, fie de la periferia Zalaului, cum ar fi Valea Mitii, fie din alte localitati.stop_coloana De multe ori, Politia Locala intervine in piata agroalimentara din centru pentru ai alunga pe ceresetori. Comerciantii anunta politia ca cersetorii le alunga clientii. La Catedrala din centru sau la biserica Sfantul Stefan, Politia Locala asigura duminica de duminica zona pentru ca cersrtorii sa nu intre in lacasurile de cult. Politia Locala face apel la zalauani sa nu mai dea bani cersetorilor. „Oferindu-le bani, ii incurajam sa cerseasca”, spune Lucian Trif.
Purtatorul de cuvant al Politiei Locale spune ca in momentul de fata se lucreaza la un cadru legal prin care cersetorii si scormonitorii in gunoaie sa fie obligati la munca in folosul comunitatii. In cazul in care acestia refuza, amenda se va putea transforma in zile de puscarie.