Dupa trei luni de guvernare USL, masurile economice anuntate de putere intarzie sa fie puse in aplicare, iar starea economica a Romaniei cunoaste acelasi declin inregistrat si in guvernarile trecute.
Cifrele furnizate de INS arata ca in luna iunie castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2140 lei, cu 1,5 la suta mai mare decat in luna mai. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1552 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 22 de lei (plus1,4 la suta). In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna mai, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 19/2012. Astfel, in administratia publica castigul salarial mediu net a crescut in luna iunie 2012 fata de luna mai 2012 cu 7,9 la suta, in sanatate si asistenta sociala cu 6,9 la suta, iar in invatamant cu 4,0 la suta. In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a fost influentat si de plata drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente. De asemenea, in invatamant castigul salarial mediu net a fost influentat si de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.
Aceste cifre arata ca se castiga putin mai bine incepand cu luna iunie, insa realitatea buzunarului fiecarui salajean este alta. Pornim de la ideea ca in Salaj salariul mediu net este cu o treime mai mic decat media nationala, cifre confirmate periodic tot de INS. Pe de alta parte, in ultima perioada s-au produs trei lucruri care au influentat negativ puterea de cumparare a salajenilor: seceta care afecteaza agricultura, devalorizarea galopanta a leului pe fondul scandalurilor politice si cresterea pretului la benzina. Sunt doar cativa indicatori care provoaca deteriorarea nivelului de trai si angreneaza scumpiri la toate produsele imediat necesare traiului. Seceta provoaca recolte slabe nu numai la noi, ceea ce influenteaza de pe acum preturile la produsele agricole si, implicit, la alimente. Facturile la utilitati sunt calculate, in marea lor majoritate, in euro, iar multi dintre salajeni au rate la banca in moneda europeana. Devalorizarea leului, moneda in care majoritatea salajenilor sunt platiti, aduce cu sine o scadere a bugetului familiei si, implicit, a puterii de cumparare. Iar in privinta pretului carburantilor stim deja cu totii ca orice scumpire provoaca majorari de preturi in lant la restul produselor comercializate, in vreme ce eventualele ieftiniri nu au darul de a cobori pretul alimentelor sau a altor produse nealimentare.
Indiferent de cine detine puterea, salajenii traiesc tot prost
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...