Luand in calcul principalii indicatori conjuncturali ai judetului Salaj in luna aprilie 2013 si in perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2013 prezentati de Directia Judeteana de Statistica, observam ca atat productivitatea muncii din industrie, cat si productia industriala si cifra de afaceri totala realizata de agenti economici cu capital public, mixt si privat au crescut semnificativ, atat in luna aprilie, cat si in perioada antementionata. Situatia este explicabila. De pilda productivitatea muncii (eficienta a muncii exprimata prin raportul dintre cantitatea de produse realizate si volumul de munca consumat) a crescut in luna aprilie cu 17,6 la suta fata de luna precedenta si cu 52,9 la suta fata de luna aprilie a anului trecut. Explicatia se gaseste in faptul ca pe vreme de criza agentii economici reduc cheltuielile, astfel ca aceeasi productie este asigurata de un numar mai mic de muncitori.
In ceea ce priveste productia industriala a judetului, sta-tisticile ne arata ca in luna aprilie volumul acesteia a fost mai mare cu 17,6 la suta fata de luna precedenta si cu 56,4 la suta fata de luna corespunzatoare anului precedent. Atentie, asta in timp ce procentul de crestere pe total tara a fost de 18,9 la suta.
Cifra de afaceri totala a intreprinderilor salajene cu acti-vitate principala de industrie, in luna aprilie 2013 a fost de 288.674 mii lei, valoarea acesteia fiind mai mare cu 38,1 la suta fata de luna aprilie din anul precedent.
Ce putem desprinde din insiruirea cifrelor de mai sus? Ca industria Salajului a inceput sa duduie, ca productivitatea muncii se afla la cote ridicate, ca cifra de afaceri totala creste de la o luna la alta. Trist este ca aceste cresteri nu se reflecta in puterea de cumparare si in nivelul de trai al salajenilor.