Inculpaţii arestaţi devin acuzatori

imagine-articol0_49302

 

 

 

Cei cinci gorjeni care au vrut să escrocheze primăriile din Sălaj îi dau în judecată pe procurori folosindu-se de pretexte ciudate


 

Escrocii gorjeni “inspectori de integritate” – cum s-au făcut cunscuţi printre primarii sălăjeni, dintre care au şi păcălit 23 – au adoptat cu tupeu o nouă tactică. Din postura de inculpaţi arestaţi la domiciliu, cei cinci falşi inspectori din Gorj trimişi în judecată pentru înşelăciune se transformă acum în acuzatori.
Cum s-ar zice printre pokerişti, “joacă la două capete”. Au depus plângeri în instanţă împotriva unor soluţii date de procurori.
Mai explicit, ne spune Crin Bologa, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, inculpaţii au depus plângeri în instanţă împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată a primăriilor pe care falşii inspectori au încercat să le escrocheze. Plângerile lor se îndreaptă împotriva acelor primării care nu au semnat contractele de colaborare cu SRL-urile inculpaţilor.
Potrivit lui Crin Bologa, procurorii pot să dea două soluţii de trimitere în judecată, în urma rechizitorului, ori de netrimiterea în judecată. În cazul netrimiterii în judecată, dacă inculpatul este nemulţumit de soluţia procurorului se poate adresa prim-procurorului. Dacă şi de data asta este nemulţumit, are dreptul să se adreseze instanţei. Asta au şi făcut cei cinci inculpaţi.
De la prim-procuror înţelegem limpede că, de vreme ce unii primari n-au semnat contractul de colaborare, actul de înşelăciune n-a fost înfăptuit. În acest caz, procurorii nu au dispus trimiterea în judecată
“În comunele în care primarii nu au semnat, procurorii au dispus clasarea cazului. Inculpaţii au contestat însă în instanţă soluţia procurorilor. Au contestat ei şi alte soluţii de clasare stop_coloana care le sunt favorabile, ca în cazul infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale.”
Pentru a-şi motiva acţiunea, “inspectorii” arestaţi au depus plângeri în baza Legii nr.544/2001, privind accesul liber la informaţii publice, la Tribunalul Bucureşti. “Până la ora actuală, aceste plângeri nu apar pe rolul instanţei din capitală”, a precizat prim-procurorul Crin Bologa.

Escrocii i-au momit pe primarii să le dea bani pe un “audit” în urmă căruia “devin” integri
“Inspectorii de integritate” – Vasile Lucian Boian, Cătălin Adrian Ionescu, Ioan Matei Glăvan, Cătălin Petrişor Catrinoiu şi Daniela Bersu – au fost trrimişi în judecată pentru tentativă de înşelăciune şi constituire de grup infracţional organizat.
De fapt, ce făceau ei? Se deplasau pe la primării din Sălaj şi îi ademeneau pe primari (pe cei mai creduli) să încheie un contract de colaborare cu SRL-uri din Bucureşti care conţineau în titulatură cuvântul “integritate”, făcându-i pe primari să creadă că ar fi vorba despre o instituţie “soră” cu Agenţia Naţională de Integritate.
În baza contractului semnat, primăriile ar fi trebuit să plătească câţiva ani sute de euro SRL-urilor din Bucureşti pentru te miri ce audit care să-i pună la adăpost de greşeli care i-ar lipsi de integritate. 23 de primari din Sălaj a căzut în plasa impostorilor. “Inspectorilor” li s-a înfundat la Primăria din Vîrşolţ, unde a fost organizat un flagrant de către procurori.