ATOP Sălaj – o mamă grijulie care ne spune cum să trecem strada cand mergem la şcoală

În şedinţa Consiliului Judeţean de azi va fi supus spre aprobare Planul strategic al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Sălaj (ATOP) pentru anul 2016. Sună pompos formularea, ca şi cum Sălajul ar avea FBI-ul lui. Am avut curiozitatrea să răsfoiesc proiectul şi să observ că toate-s “ca la carte”, fumos concepute, frumos spuse. Numai că această frumuseţe prinde rar sau nu prinde deloc conturul realităţii. Pentru că “planul strategic” al acestei “autorităţi teritoriale de ordine publică este doar consultativ”.
“Strategia ATOP Sălaj – se spune în Planul strategic – este orientată în mod deosebit pe menţinerea unui grad ridicat de ordine şi siguranţă publică, dar şi spre profesionalizarea personalului şi consolidarea instituţională a structurilor cu atribuţii în domeniul specific, fapt ce va duce la reducerea costurilor şi creşterea gradului de performanţă în prevenirea şi combatereea fenomenului infracţional”. Recomandarea e valoroasă. Cu alte cuvinte, dar acelaşi lucru l-ar fi spus orice lele din piaţă.
Vorbind despre ordinea şi siguranţa publică, în planul strategic al ATOP se spune că “după intrarea în vigoare a noilor coduri (Codul penal şi Codul de procedură penală) vor apărea noi moduri de operare cu influenţă asupra dinamicii şi calităţii activităţii de cercetare penală”. Să fii dumneata sănătos, domnule preşedinte ATOP, Dan Ghiurco. Cele două Coduri au intrat în vigoare de mult timp. Se vede că “planul strategic” pe 2016 e un copy-paste al altor planuri din ani anteriori, când codurile cele două nu intraseră în vigoare. Dar asta-i altă poveste. Important e că la nivelul judeţului avem un ATOP care funcţionează pe bugetul Consiliului Judeţean, adică pe spinarea noastră, şi ne avertizează ce ni s-ar putea întâmpla.
De fapt, ce este ATOP? “Un organism consultativ fără personalitate juridică, stop_coloana făcând parte din rândul organizaţiilor neguvernamentale, independente şi non profit care funcţionează în baza legii nr. 218/2002 şi care are ca scop principal asigurarea reprezentării şi promovării intereselor comunităţii, în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, identificarea problemelor majore de ordin social, îmbunătăţirea standardelor profesionale şi respectarea drepturilor cetăţeneşti”. Uf! Greu, dar se înţelege că e o chestie care funcţionează legal şi… bla bla bla.
Prin natura activităţii sale, ATOP poate face cel mult sugestii şi recomandări către structurile politice şi alte instituţii din domeniul siguranţei publice, zice-se că pentru a creşte gradul de securitate. În Planul strategic pe 2016, regăsim recomandări de bun simţ. Pentru creşterea siguranţei cetăţeanului pe stradă şi a siguranţei în unităţile de învăţământ, dar şi creşterea siguranţei traficului rutier. Sigur, şi prevenirea furturilor şi a faptelor cu violenţă.
12 oameni se consultă între ei pe bani grei
Membrii ATOP, în număr de 12, participă la şedinţă o dată pe lună, iar trimestrial se întâlnesc în plen. Pentru activitatea lor, ei sunt remuneraţi cu o indemnizaţie de şedinţă de 1.100 de lei pe lună. În şedinţe, ei dezbat şi analizează problema transportatorilor fără licenţă de transport, a discotecilor din mediul rural, a organizării pazei bunurilor în toate unităţile şi comunele din judeţ, a drumurilor care provoacă anumite accidente. Şi câte nu se mai discută şi dezbat în şedinţele “organismului cu rol consultativ”.