Când ne gândim la pătrunjel, ne vine în minte verdeața din fripturile și tocănițele noastre. Pătrunjelul sau Petroselinum Christum, denumirea sa științifică, este un tip de plantă din familia Apeciae, fiind cultivată ca plantă medicinală, condiment și legumă. Pătrunjelul este o sursă bogată de antioxidanți, acid folic, vitaminele A, C și K. Adăugarea ierburilor și condimentelor precum pătrunjelul în dietă este o modalitate execelntă de a îmbunătăți aspectul și aroma preparatelor. În mod special, este o modalitate excelentă de a vă asigura nutrienți esențiali și de a aduce multe beneficii sănătății dumneavoastră.

Pătrunjelul este utilizat pe scară largă și are niște beneficii uimitoare pentru sănătate. Proprietățile sale antibacteriene inhibă dezvoltarea bacteriilor ce provoacă respirația urât mirositoare. Astfel că puteți consuma un fir de pătrunjel după fiecare masă pentru a vă reîmprospăta respirația.

Culoarea verde a pătrunjelului ne arată că este plin de clorofilă. Clorofila s-a dovedit eficientă la crearea unei linii de apărare împotriva agenților cancerigeni care sunt generați la pregătirea cărnii la grătar. Dacă vă place grătarul, adăugați pătrunjel și alte legume verzi pentru a reduce efectele nocive.

Substanțele prezente în pătrunjel sunt de asemenea eficiente în prevenirea și tratarea naturală a diabetului. Polifenolii din plantă pot scădea atât glicemia cât și rezistența organismului la insulină. Mai oferă efecte antiinflamatorii și ajută la reducerea grăsimilor din sânge. Deficitul de vitamina K poate duce la fracturi osoase. Vitamina K joacă un rol crucial în absorbția calciului și în gestionarea excreției urinare a calciului. Din doar 10 fire, pătrunjelul vă poate oferi cantitatea de vitamina K de care corpul dumneavoastră are nevoie.

Abundența vitaminei C din pătrunjel servește ca un excelent stimulator al sistemului imunitar. Se știe deja faptul că vitamina C joacă un rol esențial în prevenirea răcelilor și gripelor de orice fel. Pătrunjelul este, de asemenea, o sursă bună de betacaroten. Betacarotenul este un antioxidant care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi ce grăbesc efectele îmbătrânirii.

În ciuda credinței populare, cum că este nepotrivit pentru persoanele cu probleme renale, specialiștii recomandă pătrunjelul printre puținele ierburi care pot înlocui antibioticele în remedierea infecțiilor tractului urinar. Conform cercetătorilor, pătrunjelul ajută la menținerea unui tract urinar sănătos, atunci când consumăm frunzele sau rădăcinile sale. Cantitatea substanțială de acid folic din pătrunjel este implicată în înmulțirea celulelor sănătoase. Acidul folic este o vitamina B cu diverse funcții, dar, poate cea mai importantă, este combaterea bolilor cardiovasculare. Substanțele chimice benefice prezente din abundență în pătrunjel sporesc productivitatea enzimelor hepatice responsabile cu detoxifierea corpului. Consumul de ceai de pătrunjel are efect diuretic și este o modalitate excelentă de a vă detoxifica corpul și de a vă scuti de retenția de apă și de balonare.

S-a dovedit că pătrunjelul are capaciatatea de a combate artrita. În cadrul unui studiu cu 20.000 de participanți, subiecții care au avut un aport sporit de vitamina C au fost mai puțin susceptibili să sufere de artrită. Pătrunjelul reduce inflamațiile și deteriorarea de la nivelul articulațiilor.

În cosmetică, pătrunjelul este folosit pentru a obține un ten mai alb și pentru a scăpa de pete și pistrui. Compușii organici din pătrunjel stimulează prodecerea de glutation unul dintre cei mai importanți antioxidanți. Ajută la reducerea acneei, deoarece vitamina C din compoziție inhibă inflamația, iar vitamina K grăbește vindecarea pielii. Înainte ca producătorii de cosmetice să creeze șampoane și balsamuri, pătrunjelul era folosit ca tonic pentru păr, pentru a dezinfecta scalpul, a stimula creșterea părului și pentru a adăuga strălucire. Pătrunjelul conține antioxidanți care împiedică căderea părului, precum și o cantitate mare de cupru folositoare pentru păstratrea culorii acestuia.

Pătrunjelul devine periculos pentru organism atunci când se consumă în exces. În mod special, sucul poate afecta sistemul nervos. Pătrunjelul este un remediu cu un suc concentrat, prin urmare se recomandă a nu se consuma mai mult de 30-60 grame în formă pură.