In conformitate cu tratatul de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana Romania trebuie sa-si deschida piata terenurilor agricole si pentru persoanele fizice din tarile membre ale UE incepand cu 1 ia-nuarie 2014. Pana atunci pot cumpara terenuri agricole doar persoanele juridice (societati comerciale) care isi au sediul in Romania, nu si persoanele fizice. In tratatul de aderare este prevazut termenul de 1 ianuarie 2014, si nu mai poate fi schimbat, nici prelungit, cu toata interventia oficialitatilor romane. El ramane asa cum a fost semnat in 2005, tara noastra avandu-l ca negociator sef pe salajeanul Vasile Puscas. In paranteza fie spus, vecinii nostri din Ungaria nu vor vinde o palma de pamant din Pusta Panoniei strainilor, chiar daca au semnat si ei o astfel de prevedere in tratatul de aderare. Cel putin asa a declarat Viktor Orban, seful Executivului ungar, sfidand tratatul si recomandarile ulterioare de la Bruxelles. Ce va fi vom vedea.
Doar 100 de hectare
Cert este ca pentru a mai incetini invazia cumparatorilor de terenuri straini, mai marii agriculturii noastre incearca sa intervina printr-o lege care sa protejeze si sa creeze un mediu competitiv pentru agricultorii autohtoni care vor sa achizitioneze terenuri si sa dezvolte o afacere in acest domeniu. Astfel, Ministerul Agriculturii a initiat un proiect de lege privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole de catre persoane fizice. Po-trivit proiectului de act normativ, incepand de la 1 ianuarie 2014, persoanele fizice straine, rezidente in Romania sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, vor putea cumpara terenuri agricole din Romania in limita a 100 de hectare. Dar legea nu va putea avea un caracter retroactiv, asadar masura restrictionarii la o suta de hectare nu ii vizeaza pe cei care au cumparat deja suprafete mai mari, ci doar pe cei care vor cumpara terenurile dupa intra-rea legii in vigoare. Pana la ora actuala peste 900.000 de hectare de teren agricol au fost cumparate de catre straini. In judetul nostru, de exemplu, in jur de 200 de hectare au fost vandute la doua societati co-merciale din Ungaria.
Conditii
Pentru a putea cumpara terenuri agricole, atat strainii cat si cetatenii romani, trebuie sa aiba cunostinte in domeniul agricol si sa fi desfasurat activitati agricole minim cinci ani. Vanzarea se va face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor, arendasilor si persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza localitatii respective, precum si Statului Roman, printr-o institutie care urmeaza a fi creata (Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare). Te-renurile agricole situate pe o raza de 10 kilometri de la granita Romaniei se pot vinde doar cu avizul Ministerului Apararii Nationale, terenurile pe care s-au stabilit zone de patrimoniu arheologic se pot instraina doar cu aprobarea Ministerului Agriculturii.
Ce efecte vor avea aceste masuri asupra fenomenului de cumparare a terenurilor agricole de catre straini, vom vedea incepand cu 1 ianuarie 2014.