Cine nu raspunde risca o amenda de pana la 4500 de lei
Primul recensamant al populatiei care are loc in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana incepe astazi, cu un an mai devreme decat ar fi trebuit. Potrivit legislatiei europene, fiecare tara din UE trebuie sa-si „numere” locuitorii la inceputul fiecarui deceniu, iar Romania a trebuit sa-si ajusteze propria legislatie pentru ca recensamantul sa aiba loc in acelasi timp cu tarile membre.
Prefectura si Primaria au imputernicit oamenii care dau amenzi
Legislatia prevede obligativitatea cetateanului de a da declaratiile necesare recenzorilor care va bat la usa, in caz contrar se pot aplica amenzi cuprinse intre 1.500 si 4.500 de lei. Pentru verificarea informatiilor date de recenzori cu privire la refuzul cetatenilor de a raspunde la chestionare, la nivelul Prefecturii a fost infiintata o comisie care este abilitata sa dea sanctiunile prevazute de lege. Totodata, printr-o dispozitie a primarului Radu Capilnasiu au fost desemnate persoanele din cadrul primariei care pot da amenzi pe raza municipiului Zalau. Nu numai cetatenii pot fi amendati. Sanctiuni sunt prevazute si pentru recenzorii care nu pastreaza confidentiali-tatea datelor obtinute, in functie de gravitatea incalcarii acestui principiu fiind pasibili cu amenda sau chiar cu dosar penal.
Costuri mari cu recenzorii
Prefectul judetului Salaj, Alexandru Vegh, a sustinut ieri o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat detalii cu privire la recensamant. „Este o operatiune costisitoare din punct de vedere financiar”, a precizat prefectul judetului. Astfel, la nivel national s-au alocat 193 de milioane de lei pentru organizarea in bune conditii a numararii populatiei, iar 120.000 de recenzori vor bate la usile oamenilor pe perioada desfasurarii recensamantului. La nivelul judetului Salaj vor activa 1.414 recenzori care au incheiat deja contracte de prestari de servicii cu Institutia Prefectului. Pentru plata recenzorilor s-a alocat de la buget suma de 1.096.050 de lei, la care se adauga un buget estimativ de 74.000 de lei pentru bunuri si servicii. Un recenzor care participa la referendum pe raza judetului Salaj va lucra cel mult 15 zile, in intervalul orar 8,00-20,00, si are o medie de 100-120 de locuinte pe care le va vizita. Pentru munca depusa, recenzorii vor primi 50 de lei pe zi, impozitati conform legii, astfel ca va ramane cu aproximativ 38 de lei pe zi. Recenzorii sefi in schimb beneficiaza de plata a trei zile in plus.
Se recenzeaza locuintele si persoanele
De astazi se recurge la recenzarea locuintelor si a persoanelor care au domiciliul stabil in tara, dar si cetatenii straini care au rezidenta temporara sau permanenta in Romania. Recenzorii completeaza chestionarele in urma interviului cu membrii gospodariei. Daca niciun membru al familiei nu este gasit acasa, recenzorul lasa o notificare prin care ii informeaza pe acestia unde si cand pot fi gasiti pentru interviu. Potrivit informatiilor oferite de Elena Muresan, directorul Directiei Judetene de Statistica Salaj, daca toata familia este plecata sau intr-o gospodarie exista o singura persoana care este plecata in strainatate, atunci recenzorul poate prelua datele de la vecini, rude, administratorul blocului sau de la primaria localitatii respective. Singurele caracteristici care nu pot fi completate in aceste cazuri sunt etnia, limba materna si religia.
Date cu caracter personal, in chestionarele recensamantului
Chestionarele care vor fi completate cu ocazia recensamantului cuprind si codul numeric personal – o informatie extrem de sensibila pentru oricare cetatean. Potrivit Elenei Muresan, s-a decis includerea CNP-ului pentru a se evita dubla inregistrare. Ca exemplu, un student din Zalau care studiaza la Cluj poate fi declarat atat la domiciliul parintilor, cat si in caminul de studenti unde este cazat, realizandu-se astfel o dubla inregistrare. La centralizarea datelor, cu ajutprul CNP-ului se poate evita „umflarea” numarului de cetateni cauzata de dubla inregistrare. Tot Elena Muresan atrage atentia ca recenzorilor trebuie sa li se prezinte doar acte de identitate, nu si de proprietate.
Alo, Comisia Judeteana de Recensamant!
Pentru semnalarea diferitelor probleme ivite pe perioada de recenzare, salajenilor li se pun la dispozitie doua numere de telefon. Cei care vor sa contacteze Comisia Judeteana de Recensamant pot suna incepand de azi, intre orele 8,00-20,00, la numerele de telefon: 0260.612.857 si 0260.610.660. De asemenea, la fiecare primarie din judet va fi afisat un numar de telefon la care cetatenii pot apela pentru a semnala diferite probleme legate de procesul de recenzare.
Incepe recensamantul-Cine nu raspunde risca o amenda de pana la 4500 de lei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...