Programul „Rabla” 2012 a demarat de ieri cu inscrierea firmelor colectoare si a producatorilor de masini, in vederea selectiei. Potentialii beneficiari de tichete se pot inscrie abia din 3 aprilie.

Programul „Rabla” este reluat de Guvern si in acest an, din Fondul pentru Mediu fiind alocata suma de 114 milioane de lei pentru casarea a 30.000 de masini in 2012. Prima etapa – inscrierea si validarea firmelor colectoare si a producatorilor de autoturisme – a inceput de ieri, urmand ca persoanele fizice care vor sa renunte la rable sa depuna cererile incepand cu data de 3 aprilie, pana in 19 noiembrie.

Valoarea primei de casare ramane la 3.800 de lei

Administratia Fondului de Mediu a alocat pentru acest an suma de 114 milioane de lei, care ajunge pentru un numar de 30.000 de tichete „Rabla”, contravaloarea unui autoturism mai vechi de 10 ani. Prima de casare ramane la valoarea de anul trecut – respectiv 3.800 de lei. Pentru a-si achizitiona o masina noua prin acest program, beneficiarii pot depune maximum trei tichete „Rabla”, potrivit conditiilor de participare la program. In ultimii doi ani au fost colectate nu mai putin de 305.964 de autovehicule uzate si s-au achizitionat 101.466 de masini noi, din care 40.269 de masini au fost produse de firme din Romania.

Se fac liste de preinscriere

Firma Remat din Zalau a avut anul trecut aproximativ 550 de clienti pentru tichete „Rabla”. Potrivit lui Dorin Cheregi de la Remat Zalau, si anul acesta firma se inscrie in program pentru ca deja exista solicitari, desi programul abia a demarat. „Anul trecut am avut 550 de beneficiari de tichete Rabla, printre care si institutii publice. Anul acesta deja avem cateva zeci de solicitari, asa ca am facut o lista de asteptare pentru cei grabiti”, spune Dorin Cheregi. Fata de anul trecut, firma asigura gratuit transportul masinilor uzate nefunctionale, daca acestea se afla pe raza municipiului Zalau sau la maximum 10 kilometri de oras. „Mai mult, noi o sa oferim, pe langa tichet, si un pret pentru fierul care rezulta din masina colectata”, precizeaza Cheregi.

Conditii pentru inscriere in programul „Rabla”

Pentru a intra in Programul „Rabla” trebuie sa indepliniti cateva conditii minime. Prima conditie este ca masina sa aiba cel putin zece ani vechime. Nu se accepta insa autoturisme importate mai recent de 2006, pentru descurajarea importurilor de rable din Uniune. Primul drum la REMAT il faci cu masina si toate documentele, iar talonul si cartea de identitate trebuie aduse in copii legalizate. Proprietarul preda masina si se intocmeste un proces verbal de custodie la REMAT, pana la rezolvarea actelor. Apoi datele tale si ale masinii sunt transmise electronic Fondului de Mediu de cei de la REMAT. Functionarii verifica daca documentele sunt in regula si daca masina se incadreaza in program. Verificarea dureaza cel putin o zi. Daca totul e in ordine cu documentele,cei de la REMAT te contacteaza sa mergi sa-ti ridici certificatul de distrugere. Cu acest certificat proprietarul se duce sa faca radierea din circulatie. Cu certificatul de radiere in original te duci inapoi la REMAT si abia atunci ti se inmaneaza tichetul valoric.