Procurorii Parchetului General au inaintat ieri instantei rechizitoriul in dosarul Revolutiei, care a fost inchis de mai multe ori si redeschis ultima data in 2016, la presiunea Curtii Europene pentru Drepturile Omului.
rn
Procurorul general Augustin Lazar a anuntat ieri ca dosarul Revolutiei cuprinde peste 3.000 de volume, iar pentru intocmirea rechizitoriului au fost administrate, in principal, probele obtinute dupa 13 iunie 2016, data la care dosarul a fost redeschis.
in 21 decembrie 2018, procurorii Sectiei militare din Parchetul Generel anuntau ca Ion Iliescu – presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN), Gelu Voican Voiculescu – membru CFSN si fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus – fost comandant al Aviatiei Militare, si Emil (Cico) Dumitrescu – fost membru CFSN, sunt acuzati in dosarul Revolutiei de infractiuni contra umanitatii.
rn
Procurorii descriu cum liderii FSN au pus mana
pe putere cu pretul a sute de vieti ale unor nevinovati
rn
Probatoriul administrat de procurori a relevat ca intreaga forta militara a României, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne – Departamentul Securitatii Statului, precum si Garzile Patriotice, incepând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispozitia Consiliului Frontului Salvarii Nationale si conducerii acestuia.
Din acelasi moment, grupul de decizie politico-militara al CFSN a luat deciziile importante cu caracter politic si militar, urmarind accederea la puterea politica a unui grup preconstituit si legitimarea politica in fata poporului român.
Cercetarile vizeaza faptul ca prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situatii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.
in acest context, in intervalul 22 – 30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuse.
Psihoza terorista ar fi fost indusa cu intentie prin diversiuni si dezinformari si a provocat, dupa 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 raniri, lipsirea grava de libertate a sute de persoane, vatamari psihice.
Aceste consecinte tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate in intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arata procurorii.
Totodata, aceste diversiuni si dezinformari ar fi creat conditiile condamnarii si executiei cuplului prezidential Ceausescu printr-un proces penal simulat.
rn
Iliescu si Voican Voiculescu au instaurat psihoza
terorismului ca sa obtina legitimitate in fata publicului
rn
Probatoriul administrat releva ca Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat in mod direct prin aparitiile televizate si emiterea de comunicate de presa, contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, si ar fi participat la dezinformarea si diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceausescu si ar fi acceptat si asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu functii de conducere din M.Ap.N., fara a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.
Totodata, Iosif Rus, in calitate de comandant al Aviatiei Militare, ar fi intervenit in noaptea de 22/23.12.1989, fara drept si in deplina cunostinta de cauza, asupra planului de aparare a Aeroportului International Otopeni si ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari si 8 civili), precum si la ranirea grava a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor apartinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la ranirea unor persoane. A emis si alte ordine militare, conduite care in afara rezultatelor concrete enuntate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.
De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin aparitiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum si prin activitatea de conducere si coordonare in cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române incepând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit in mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent in intervalul 22 – 30 decembrie 1989.