Primarii sălăjeni care işi permit să facă manifestări publice lucrează acum la program şi se gandesc ce invitaţi işi permit să aducă.
Pe fondul crizei economice tot mai acute, primarii din judeţ au inceput să se gandească de mai multe ori cand vine vorba de organizarea zilelor oraşelor sau comunelor. In timp ce unii dintre ei consideră că acest gen de manifestări sunt necesare, alţii sunt de părere că organizarea lor nu constituie altceva decat o risipă de bani publici şi un prilej de distracţie pentru prietenii lui Bachus. Dacă o parte din primari stau pe ganduri, alţii au decis să le organizeze, bazandu-se pe chiriile incasate de la comercianţi şi pe sponsorizări. „In ultimul weekend din luna iulie se vor ţine Zilele Zalăului. In principiu vor fi romanii şi daci, dar vrem să aducem şi formaţii de muzică uşoară, probabil folk. Acum lucrăm la program şi in funcţie de buget şi de ce sponsorizări atragem vom completa programul”, ne-a declarat primarul Zalăului, Radu Căpilnaşiu. Din programul Zilelor Zalăului nu va lipsi nici in acest an tradiţionalul spectacol de muzică populară.
La Cehu Silvaniei certă este deocamdată doar data in care se vor ţine Zilele oraşului: 9-10 iulie. „Deocamdată nu am stabilit nimic pentru că suntem in faza de discuţii, vrem să ieşim mai ieftin şi am cerut oferte de preţ peste tot. Vă pot spune că va fi muzică uşoară şi populară, activităţi sportive şi manifestări culturale. Pentru acest eveniment am alocat la aprobarea bugetului suma de 25.000 de lei, dar cautăm sponsorizări in continuare”, a precizat primarul Varga Andrei.
Austeritate la Şimleu şi Jibou
Criza economică şi-a pus ampremanta şi pe Primăria Jibou, iar edilul Eugen Bălănean a decis să nu se organizeze nici in acest an Zilele oraşului. „Zilele Jiboului sunt cheltuială de bani, mizerie şi beţivi. De 1 iunie sărbătorim Ziua copilului, fără politică, iar la Grădina Botanică vom organiza o serie de concursuri pentru a mobiliza tineretul din Jibou”, spune Bălănean. Dacă la Jibou lucrurile sunt clare, Primăria din Şimleu Silvaniei nu a luat incă o hotărare, insă primarul Septimiu Ţurcaş este tentat să spună „Nu!” unui astfel de eveniment pentru că „nu se poate chefui in această situaţie financiară”. „Totuşi, există mai multe presiuni să facem o manifestare la un nivel restrans, pentru că se implinesc 760 de ani de atestare documentare a oraşului. Putem face Festivalul «La fantana dorului» mai vast decat in anii precedenţi sau un fel de zilele oraşului”, a declarat Septimiu Ţurcaş.
Comunele se bazează numai pe sponsorizări
In luna august, comuna Meseşenii de Jos işi va promova tradiţiile locale. „Sambăta va fi o prezentare a tot ce inseamnă tradiţiile din localitate şi duminică spectacolul festiv. Nu o să dăm bani de la bugetul local, ne bazăm pe sponsorizări şi inchiriatul spaţiilor”, a specificat primarul Sandu Bercean. La Crasna, sărbătoarea comunei va avea loc in luna septembrie şi se va axa pe tradiţiile locale şi parada portului popular. „Toată organizarea vrem să o facem fară a implica bani publici”, spune edilul Emerich Pop.