Primul clopoţel adună peste 40.000 de elevi in Sălaj.
Funeriu ii vrea “in producţie” din prima zi, insă unii nu ştiu nici ce educatoare vor avea.
Peste 40.000 de elevi sălăjeni incep şcoala. Deşi consideră că politicienii nu prea au ce căuta in mijlocul copiilor, inspectoratul i-a invitat pe deputaţi şi senatori la deschiderea anului şcolar.
Aproximativ 42.000 de elevi sălăjeni incep şcoala azi, potrivit inspectorului şcolar general, Ioan Abrudan. Noul an şcolar va fi deschis de scurte festivităţi, majoritatea incepand in jurul orei 09,00. Excepţie fac cateva licee. Liceul Ortodox “Sf.Nicolae” Zalău, unde primul clopoţel va suna abia de la ora 10,00 după incheierea liturghiei din capela unităţii şi Liceul Reformat Zalău, unde deschiderea anului şcolar va avea loc la Biserica Reformată, incepand cu ora 11,00. Inspectorul şcolar general Ioan Abrudan va ura un bun venit elevilor Şcolii Gimnaziale IMihai EminescuI şi celor ai Liceului Pedagogic “Gh. Şincai” Zalău.
In ceea ce priveşte prezenţele politice la deschiderea anului şcolar, Ioan Abrudan a menţionat că deşi politicul nu prea are ce căuta in mijlocul copiilor, “am trimis invitaţii deputaţilor şi senatorilor, iar dacă vor veni ii vom primi.”
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a cerut ca festivităţile primei zile de şcoală să fie scurte, de o jumătate de oră, iar elevii să intre Iin producţieI imediat după incheierea acestora.
Cu orar, dar fără invăţătoare
Dacă inspectorul şcolar general Ioan Abrudan declara la inceputul lunii că elevii işi vor cunoaşte orarul de azi, vor primi manualele şi vor face ore de dirigenţie, sunt părinţi care susţin că incă nu ştiu nici ce invăţătoare vor avea copiilor. “Este posibil ca din cauza numărului mic de elevi, clasa să fie alipită alteia. In consecinţă, ne aşteptăm să fie altă invăţătoare. Probabil vom afla azi. Dar nu e sigur.”, a mărturisit una dintre mame, cu copil in clasa a IV-a la şcoala Mihai Eminescu, una dintre şcolile de prestigiu din Zalău.
Minim 400 de lei pentru prima zi de şcoală
Cu lista de cumpărături intocmită cu mare atenţie, mămicile se plimbau printre rafturile magazinelor in căutarea rechizitelor cu cel mai bun preţ. Multe s-au mulţumit să aleagă de pe rafturi doar cele necesare pentru primele zile de şcoală. Astfel, mama unei fetiţe ce va incepe clasa a IV-a, s-a limitat la doar cinci caiete de matematică, cinci de limba romană, acuarele, pensule, un penar, un bloc de desen şi alte cateva accesorii necesare, cum ar fi un stilou, rezervele pentru el, creioane colorate, pentru care a scos din buzunar aproximativ 100 de lei. “Restul, le voi cumpăra pe parcurs, căci am cheltuit şi pe imbrăcăminte o sumă destul de mare. Pentru un trening,o geacă de toamnă, o pereche de adidaşi şi una de pantofi am cheltuit aproximativ 300 de lei. Am noroc că uniforma ii este bună incă, că altfel şi aceasta ne costa in jur de 60 de lei.”, a mărturisit mama. Plus că după prima şedinţă cu părinţii vor apărea noi cheltuieli, probabil va fi nevoie la clasă de materiale auxiliare, caiete tipizate, culegeri, antologii, dicţionare, atlase, in funcţie de indicaţiile invăţătoare.
In schimb, costurile cu rechizitele şi hainele pentru un elev ce păşeste in clasa I pot depăşi suma de 600 de lei,depinde de pretenţiile celor mici sau de bugetul pe care il au la dispoziţie părinţii, căci se adaugă uniforma,al cărei preţ este in jur de 60 de lei, ghiozdanul, care costă intre 30 şi 200 de lei, penarul echipat cu de toate, al cărui preţ este de la 30 de lei in sus, spre deosebire de unul simplu, care costă 10 lei. “Pană acum am cheltuit aproape 650 de lei pe rechizite şi imbrăcăminte.”, a mărturisit mama unei fetiţe de clasa I, “şi nu am pus la socoteală şi florile.” O parte dintre cunoştinţele mele au cumpărat florile incă de sambătă, cand preţurile erau acceptabile”, a completat aceasta.