Încep probele scrise ale examenului de bacalaureat

Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie 2025, continuă cu probele scrise, programate în intervalul 10 – 16 iunie 2025, probele orale desfășurânsu-se, în premieră, pe parcursul anului școlar, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025, anunţă Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sălaj.
Probele scrise se vor desfășura, după următorul calendar: 10 iunie 2025 – proba scrisă la limba și literatura română; 11 iunie 2025 – proba obligatorie a profilului (matematică și istorie); 13 iunie 2025 – proba la alegere a profilului și specializării; 16 iunie 2024 – proba scrisă la limba și literatura maternă.
În județul Sălaj, 1262 absolvenți de liceu (1108 din promoția curentă și 154 din promoțiile anterioare) s-au înscris pentru a susține probele scrise (integral sau parțial, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare).
Pentru buna organizare și desfășurare a Examenului Național de Bacalaureat, au fost pregătite 6 Centre de Examen (Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou) și un Centru Zonal de Evaluare la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, care va avea două subcomisii: la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău și la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău.
Toate probele scrise încep la ora 9 și sunt monitorizate audio-video. Timpul de lucru efectiv este de trei ore. Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Introducerea materialelor interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă aceste materiale au fost utilizate sau nu.
La fel ca în anul trecut, evaluarea va fi digitalizată. Mai exact, lucrările scrise ale candidaților vor fi scanate și încărcate pe o platformă destinată evaluării digitalizate. Astfel, prin intermediul unei aplicații, profesorilor li se vor repartiza, în mod aleatoriu, lucrări scanate din județe diferite ale țării (altele decât județul de origine), iar evaluarea se va realiza în laboratoare de informatică.
Primele rezultate vor fi afișate, în data de 20 iunie 2025 (până la ora 12). În premieră, candidații care susțin Examenul de Bacalaureat 2025 pot solicita vizualizarea lucrării scrise, înainte de a depune contestația. Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor se vor realiza în aceeași zi, în intervalul orar 14 -18, precum și în zilele de 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi publicate, după soluționarea contestațiilor, în data de 30 iunie 2025.
Examenul Național de Bacalaureat se consideră promovat, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoare condiții: absolvenții studiilor liceale au susținut probele de evaluare a competențelor; au fost notați cu minimum 5 la fiecare probă scrisă; au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.