Cadrele didactice care au obținut gradul didactic II cu media 10, în sesiunea 2020 sau în alte sesiuni anterioare dar nu s-au înscris până acum, pot depune la Inspectoratul Scolar Judetean cererea pentru efectuarea inspecției curente 1, în luna noiembrie.
Cererile se depun până in 26 octombrie, iar ulterior efectuării inspecției curente 1 se vor depune dosarele de înscriere la gradul didactic I.

Pentru acordarea gradului didactic I personalului didactic cu funcția de bază în învățământ și cu normă întreagă, se cere o vechime la catedră de cel puțin 4 ani de la obținerea gradului didactic II sau de cel puțin 3 ani pentru personalul didactic care a obținut gradul didactic II cu media 10.

Vechimea la catedră necesară înscrierii se calculează de la data obținerii gradului didactic II, respectiv data de 1 septembrie a anului școlar următor susținerii examenului, până la data de 31 august a anului școlar în care se susțin inspecția specială și lucrarea metodico-științifică.

Pentru aprobarea înscrierii la examenul de obținere a gradului didactic I, candidatul trebuie să obțină calificativul de cel puțin “foarte bine” la aprecierile anuale, la inspecția curentă și la inspecțiile școlare, dacă acestea au avut loc, din ultimii 2 ani de activitate premergători înscrierii.

Pentru aprobarea înscrierii la examenul de obținere a gradului didactic I, candidatul trebuie să se remarce prin prestații didactice de calitate, prin competență didactică de înalt nivel, dovedită prin rezultatele obținute în procesul de învățământ, prin preocupări și realizări de cercetare și inovare a procesului de învățământ, prin inițiativă și responsabilitate în dezvoltarea culturii calității în organizația școlară, prin conduită etică și deontologică ireproșabilă. Îndeplinirea acestor condiții trebuie să rezulte din memoriul de activitate întocmit de candidat și atașat la cererea de înscriere.

Pentru aprobarea înscrierii la examenul de obținere a gradului didactic I, candidatul trebuie să aibă recomandarea consiliului profesoral al unității de învățământ în care este încadrat sau/și în care și-a desfășurat activitatea în ultimii 2 ani premergători înscrierii. În cazul în care a desfășurat activități în mai multe unități de învățământ, poate să includă în dosarul de înscriere recomandări de la fiecare unitate.

Pentru înscrierea și participarea la probele examenului de acordare a gradului didactic I, candidaților trebuie să li se efectueze cel puțin două inspecții școlare curente. Prima dintre cele două inspecții curente se va programa, la solicitarea cadrelor didactice, înainte de înscrierea pentru susținerea gradului didactic I, iar a doua inspecție curentă se va programa în intervalul de la înscriere până la susținerea inspecției speciale.

 Inspecțiile curente se efectuează de către inspectori școlari de specialitate de la inspectoratele școlare sau cadre didactice din corpul de metodiști al inspectoratului școlar, repartizați cu delegație. Cadrele didactice care efectuează inspecțiile curente trebuie să aibă cel puțin gradul didactic I, aceeași specializare cu aceea în care candidatul își susține inspecția specială și cel puțin același nivel de studii cu acesta.

Inspecțiile curente constau în asistența și evaluarea a 4 activități didactice la una dintre specializările de pe diplomă/diplome sau la specializarea/specializările pe care cadrul didactic le poate preda conform Centralizatorul privind disciplinele de învățământ, domeniile și specializările, precum și probele de concurs, valabil pentru încadrarea personalului didactic din învățământul preuniversitar, aprobat anual prin ordin al ministrului.

Calificativul de promovare la inspecția curentă este “foarte bine”. Inspecțiile curente promovate sunt valabile 4 ani.