Elevii au scăpat de examene iar acum e rândul dascălilor să demonstreze cât de bine cunosc materia pe care o predau la clasă. Urmează examenele de Titularizare și Definitivat, care vor fi susținute de cadrele didactice în 12 și în 17 iulie.
Anul acesta, din cauza grevei, concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar constă doar într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecție la clasă și probe practice. Asta deoarece, în luna iunie, mai mult de jumătate dintre inspecțiile programate erau neefectuate.
Proba scrisă a concursului de Titularizare, și singura, de altfel, se va desfășura în 12 iulie.
Anul trecut, în Sălaj, mai mult de jumătate dintre dascăli au picat acest examen. Doar 45,40 la sută dintre candidați au reușit să ia notă de trecere. Din cei 403 candidați, 183 au avut note între 7 și 9,75.
Nu s-au înregistrat note de 10. Cea mai mare notă a fost 9,75, notă obținută de către două educatoare. 69 de dascăli nu au știut nici măcar de nota 5.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum nota 7. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidații trebuie să obțină minimum nota 5.
Proba scrisă din cadrul examenului de Definitivat va avea loc în 19 iulie.
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.
Cei care nu promovează examenul de definitivare pot fi angajați în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.