Partidele incep să-şi antreneze candidaţii pentru funcţia de primar al Municipiului Zalău cu doi ani inainte de alegeri.
Fotoliul de primar al Municipiului Zalău rămane un ideal pentru toate partidele politice şi pentru a nu mai suferi un nou eşec in faţa actualului primar, Radu Căpilnaşiu, oamenii politici cu vise de primar işi pregătesc campania electorală de pe acum, cu toate că mai sunt aproape doi ani pană cand zălăuanii se vor prezenta la urnele de vot. Dacă partidele mici recunosc că au pregătit un candidat pentru alegerile locale din 2012, politicienii “coloşilor electorali” spun că este prea devreme să ne gandim la campania electorală, cel mai probabil pentru a nu crea razmeriţă in randul colegilor de partid.

Căpilnaşiu nu are contracandidat viabil
La alegerile locale din 2008, Radu Căpilnaşiu a inregistrat cel mai răsunător succes din istoria post-decembristă a alegerilor locale din Zalău. Din postura de candidat al Partidului Naţional Liberal şi proaspăt izgonit din PD-L pentru a fi propulsat Dorel Labo, edilul municipiului a caştigat cursa electorală din primul tur, cu un procent de 52 la sută din voturi. Opozanţii electorali ai primarului Căpilnaşiu vorbesc că in momentul de faţă nu este un candidat viabil pentru această funcţie şi dacă maine ar avea loc alegeri liberalul ar caştiga un nou mandat. Intrebat dacă sunt reale aceste opinii, edilul spune că “oricand pot avea modificări ale opţiunilor electoratului, iar părerile oamenilor sunt luate din testarea pe care partidele au făcut-o in randul zălăuanilor şi acesta este şi mesajul care a ajuns la mine”. “Pe mine nici nu mă interesează in momentul de faţă asta, vreau să inchidem şantierele şi să imi respect promisiunile din 2008, singurul lucru care nu am reuşit să-l realizez este cel legat de o zonă de agrement”, a completat Căpilnaşiu.

Barsan – candidatul PD-L la primărie?
Claudiu Barsan, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj şi preşedinte al PD-L Zalău, este văzut de electorat ca fiind al doilea om după Radu Căpilnaşiu cu şanse pentru fotoliul de primar. Insă are un dezavantaj, este unul dintre oamenii politici tineri, prin urmare nu are o popularitate foarte mare in randul cetăţenilor. “Cred că mai sunt colegi in PD-L care sunt capabali şi vor să candideze, organizaţia va decide asupra candidatului, dar eu fac tot ce pot să fiu un candidat viabil in cazul in care voi fi desemnat”, a ţinut să clarifice Barsan planurile partidului. Intrebat dacă nu este un dezavantaj faptul că face parte din PD-L, acesta spune că nu poate să conceapă altă variantă şi chiar ii displace traseismul politic, mai mult consideră că avantajele şi dezavantajele ţin mai mult de om, decat de partid. Claudiu Barsan a fost pană in urmă cu trei luni subprefect, funcţie din care nu se putea ocupa de politică. Pentru a-şi pregăti candidatul, PD-L a decis ca acesta să preia fraiele Casei de Asigurări de Sănătate, mai ales că un post de subprefect urma a fi redus. Din noua postură, cea de director, Barsan a fost ales preşedinte al organizaţiei municipale a partidului şi a inceput atacurile politice către primarul Căpilnaşiu. Prima ieşire in public a fost legată de infiinţarea societăţii Citadin SRL care a preluat o parte din angajaţii ADP pentru ca aceştia să nu fie disponibilizaţi.

Gheorghe Pop şi-a asumat responsabilitatea
Senatorul Gheorghe Pop este politicianul din PSD care a fost scos de la “naftalină” pentru a candida de primar, susţin voci din partid. “Important este ca partidul să caştige primăria şi pentru această idee mi-am asumat o responsabilitate, dar la un moment pot fi şi alte opţiuni”, a declarat senatorul. Pentru a stabili exact candidatul la primărie, Gheorghe Pop spune că vor face măsuratori şi “cel care va sta cel mai bine va intra in cursa electorală”. “Nu este decis definitiv ca eu să fiu trimis la primărie, dar ne-am asumat o responsabilitate ca după caţiva ani partidul să ia primăria”, a completat acesta. Atunci cand s-a hotărat să candideze la funcţia de preşedinte al PSD Zalău, Gheorghe Pop a avut un scop clar in programul său politic: Primăria. “PSD a pierdut de două ori lupta pentru Primăria Zalău, iar numărul de consilieri locali de la nouă in 2004 s-a redus la patru in 2008. Din punctul de vedere al partidului este nevoie să incepem pregătirile pentru viitoarea campanie electorală, din 2012, ceea ce inseamnă mobilizarea membrilor noştri şi, din nou, o foarte bună comunicare cu electoratul”, şi-a indemnat senatorul colegii de partid in cadrul conferinţei municipale. Pentru alegerile din 2012 Gheorghe Pop are ca obiectiv principal caştigarea alegerilor in municipiu, fotoliul de primar şi zece locuri de consilier local.

Seres Denes il propune pe Sojka
Deputatul Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, consideră că viceprimarul Sojka Attila “a demonstrat in cei doi ani de mandat că este un om priceput, ştie economie, problemele sociale şi ar fi un om potrivit pentru această funcţie, mult mai potritivit decat alţii”. Viceprimarul Sojka este perceput de către colegii de partid o soluţie bună la alegerile din 2012 tocmai pentru faptul că in acest mandat are şansa să capete o experienţă destul de frumuşică in ceea ce priveşte administraţia publică şi problemele sociale cu care se confruntă Primăria Zalău. De asemenea, Sojka are un electorat bun in minoritatea maghiară din municipiu, una destul de mare şi care se mobilizează de fiecare dată cand vine vorba de alegeri.

Dan Medve – candidatul UNPR
Un partid mic, dar cu planuri mari, UNPR ştie pe cine va trimite in focurile bătăliei electorale. “Doctorul Dan Medve este cel mai potrivit om din UNPR pentru această funcţie, are popularitate, este deschis propunerilor şi avem foarte mari şanse să intrăm in turul doi, iar acolo nu se ştie ce se intamplă”, a anunţat preşedintele UNPR Sălaj Liviu Balint. Dan Medve este propulsat de către UNPR să candideze pentru funcţia de primar fiindcă se bucură de o imagine bună in randul zălăuanilor.