O modificare a legislatiei privind inaltii functionari publici da liber la angajari facile in prefectura.

O noua masura guvernamentala arata pregatirile pentru alegeri pe care actuala putere le face pe ultima suta de metri. Guvernul a modificat procedura de intrare in categoria inaltilor functionari publici si a eliminat regula care impunea inspectorilor guvernamentali sa aiba o activitate de minimum sase luni in aceasta functie si sa fi obtinut un calificativ bun pentru a prelua un post de prefect sau subprefect.
La nivel de Salaj exista doar doua posturi de inalti functionari publici – cel de prefect si cel de subprefect. Potrivit prefectului Alexandru Vegh, ocupa aceasta functie dupa castigarea concursului, facand parte si din corpul inaltilor functionari publici. Probleme sunt la postul de subprefect pe care Onorica Abrudanu il ocupa provizoriu. Subprefectul Abrudanu spune ca a avut ghinion la organizarea concursului pentru intrarea in corpul inaltilor functionari publici. „Am fost programata cu o zi inainte de a iesi PSD de la guvernare si atunci s-au anulat toate concursurile”, spune Onorica Abrudanu. Iar din 2009 pana astazi nu s-a mai organizat concurs pentru ocuparea postului de subprefect, Abrudanu detinand aceasta functie in mod provizoriu. „Daca se organizeaza concurs, desigur ca ma voi prezenta”, mai spune Onorica Abrudanu.
Desi este vorba despre doua functii apolitice, inaltilor fuctionari publici fiindu-le interzisa apartenenta la un partid politic, totusi, functiile de prefect si subprefect sunt „alocate” pe criterii politice, pentru ca nu ajunge nimeni sa ocupe cele mai importante functii guvernamentale din judet fara sa aiba sprijinul politic al partidelor care si-au impartit posturile. In urma negocierilor de la formarea Guvernului in 2009, in coalitia de guvernare s-a decis ca postul de prefect al judetului Salaj revine UDMR-ului, in vreme ce postul de subprefect a revenit PDL-ului. UDMR l-a sustinut atunci pe Alexandru Vegh, care avea in spate experienta de un mandat ca subprefect si cateva luni de inspector guvernamental. PDL si-a pus doi subprefecti – Onorica Abrudanu si Claudiu Birsan. In urma reformei administrative, un post de subprefect s-a redus, ramanand doar Onorica Abrudanu ca subprefect sustinut de PDL. Chiar inainte de reorganizare, Claudiu Birsan a renuntat la functie, devenind presedinte – director general la Casa de Asigurari de Sanatate Salaj.
Curatenie inainte de alegeri
In 2009, odata cu iesirea PSD de la guvernare, posturile de prefecti si subprefecti ocupate de cei sprijiniti de acest partid au fost vacantate prin demitere. Masura a fost contestata de PSD in instanta, proces care s-a intins pe o lunga perioada de timp. Este si o posibila explicatie pentru tentativa Guvernului de a face curatenie in prefecturi inainte de alegeri. In judete, Institutiile Prefectului sunt cele care se ocupa de organizarea alegerilor, iar actuala putere are nevoie aici de oameni de incredere. Si, mai ales, motivati de stabilitatea lor pe functie. In plus, pentru a-si putea stabiliza oamenii pe functiile de subprefect sau prefect, a fost nevoie de schimbarea cadrului legislativ care sa permita ocuparea rapida a posturilor pe care acum acestia le detin provizoriu. Executivul a decis astfel ca intrarea in categoria inaltilor functionari publici se realizeaza prin concurs national, fiind insa eliminata regula care stabilea ca instalarea prin concurs este efectuata pe o functie publica vacanta de inspector guvernamental. In acelasi timp, Guvernul a abrogat articolul care stabilea ca, pentru trecerea inspectorilor guvernamentali pe o functie de prefect sau subprefect, acestia trebuie sa aiba o activitate de minimum sase luni ca inspector guvernamental si sa fi obtinut la evaluarea activitatii cel putin calificativul „bine”.
Totodata, ANFP asteapta din partea prefecturilor din tara lista cu posturile publice vacante pentru care se cere organizarea concursului de ocupare. Potrivit Mediafax, acest lucru trebuie sa se realizeze in cel mult o luna de zile.