Ora de vară va intra în vigoare, în acest an, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, iar noaptea se va scurta.
Ultimul weekend din luna martie este cel în care se trece la ora de vară pe tot teritoriul României. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3.00 va deveni ora 4.00, ceea ce presupune că vom dormi mai puțin. Atât răsăritul cât și apusul vor fi cu o oră mai târziu, pe 31 martie, comparativ cu ziua anterioară.
Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.
Trecerea la ora de vară ne enervează
Medicii spun că, deoarece dormim cu o oră mai puțin, acest lucru își pune accentul asupra bioritmului organismului. Dincolo de faptul că persoanele care obișnuiesc să adoarmă la ore târzii se vor trezi extrem de obosite, în această perioadă devenim mai irascibili, mai nervoși, și apare și astenia de primăvară. Astenia este caracterizată printr-o stare de slăbiciune generalizată, cauzată și de schimbările de temperatură sau de lumina în exces. În plus, potrivit specialiștilor, organismul este epuizat din cauza carențelor de vitamine și minerale pe care le acumulează în anotimpul rece.
Persoanele care au un stil de viață echilibrat pot trece destul de ușor peste această modificare a fusului orar, comparativ cu persoanele care sunt adepte ale unui stil sedentar și dezechilibrat din punct de vedere alimentar. Acestea din urmă sunt predispuse depresiei, precizează medicii.