Inspectorii scolari salajeni isi concentreaza, in aceasta perioada, toata atentia asupra Colegiului National “Silvania” Zalau, unde a demarat, la inceputul acestei saptamani, o inspectie in brigada complexa. Dupa cum preciza, ieri, intr-o conferinta de presa, inspectorul scolar general Ioan Abrudan, motivul pentru care s-a ales aceasta unitate este faptul ca au trecut mai multi ani de la ultima inspectie complexa derulata aici.
Chiar daca a subliniat ca nu a fost vorba despre vreo sesizare care sa fi stat la baza acestei “vizite” la CNS, Abrudan a evidentiat necesitatea unei schimbari, in sensul ca “trebuie sa punem la punct o strategie prin care sa acordam o mai mare atentie incadrarii cu personal didactic de cea mai buna calitate a unor unitati precum aceasta, pe masura potentialului elevilor care invata acolo”. Seful ISJ a precizat, in acest context, ca inspectia inceputa la CNS va urmari “o evaluare cat mai exacta a calitatii prestatiei cadrelor didactice”, dar si “eficienta si calitatea managementului scolar”.
Ministerul Educatiei, interesat de cat castiga dascalii pensionari
Legat de subiectul inca… fierbinte al momentului, ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul public, Abrudan a apreciat ca “n-ar fi o surpriza ca pentru sistemul de invatamant sa se dea o derogare”. El a sugerat ca executivul ar fi putut sa se convinga pana acum ca, prin aplicarea unei astfel de masuri in educatie, nu se fac economii substantiale la buget, fapt sugerat si de listele nominale cu veniturile fiecarui pensionar ce lucreaza in invatamantul salajean, liste solicitate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Cat despre eventualitatea ca solutia asteptata de la Curtea Constitutionala la sesizarea de neconstitutionalitate a acestei ordonante (formulata de catre Avocatul Poporului) sa nu fie una favorabila dascalilor, Ioan Abrudan a apreciat ca aceasta (ordonanta) nu va putea intra in vigoare decat din semestrul al II-lea. “Ar fi cel putin ciudat ca pana in 15 ianuarie sa fie un anumit profesor la clasa, iar din 15 sa inceapa sa incheie mediile alt profesor” – a aratat el, apreciind ca “pensionarii ramasi in sistem sunt dascali cu vocatie care, daca situatia ar impune, si-ar duce treaba la bun sfarsit chiar si fara sa fie platiti”.
Tezele? Mai bine fara!
Intrebat care este punctul sau de vedere in privinta oportunitatii renuntarii la tezele cu subiect unic – tema discutata tot mai des in ultima vreme in media centrala, Ioan Abrudan s-a declarat, mai pe ocolite, in favoarea renuntarii la acest tip de evaluare, dupa ce nu cu mult timp in urma era un sustinator al ei. “Eu, personal, as merge cu o evaluare continua serioasa, pe parcursul claselor V – VIII, care sa conteze intr-o anumita pondere la admiterea in liceu. Pe langa aceasta, sa fie organizat un examen de admitere, stabilit de consiliul de administratie al liceului respectiv, cu posibilitatea ca la anumite specializari, mai putin solicitate sa nu se dea examen”. Abrudan a apreciat ca trebuie data liceelor mai multa autonomie in selectare a elevilor. “Dupa modelul autonomiei universitare”.