Simpla si accesibila. Asa poate fi caracterizata tehnologia cultivarii ciupercilor. Este o activitate relativ noua, care in judetul nostru a prins… radacini zdravene, primita foarte bine pe piata. De ce? Pentru simplul motiv ca ciupercile, fie ele Champignon ori Pleurotus, au gust deosebit, continut de proteine apropiat de cel al carnii si calitati terapeutice sau imuno-stimulente. Cultivarea ciupercilor si in special a ciupercilor Champignon este o afacere rentabila cu desfacere asigurata atat in tara (la restaurante, magazine de specialitate, prelucrare industriala) cat si la export. In Romania, oferta se situeaza mult sub cererea reala. Judetul Salaj este cel mai mare producator de ciuperci din tara. Peste 50 la suta din productia anuala de ciuperci cultivate se obtine pe meleaguri salajene, am aflat de la Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA) – Centrul Salaj. Numai in satul Doba, comuna Dobrin, sunt in jur de 20 de familii care in beciuri, grajduri, ori alte spatii inchise si-au infiintat ciupercarii. In varful ierarhiei se afla SC Ferma Sand-Any SRL. Un calcul simplu ne arata ca ciupercile constituie cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat. Intr-un singur ciclu de cultura se pot scoate 15-20 kg pe metru patrat. Cum intr-un an se pot realiza usor 4-5 cicluri de cultura, rezulta o cantitate de 80-100 kg/ mp/an. Pretul de vanzare al unui kilogram este de 70-80.000 lei vechi, ceea ce inseamna ca un spatiu de cultura de numai 30 metri patrati aduce incasari de peste 170 milioane lei/an. Este o sursa de venit pe care salajenii au bagat-o in seama. Asa se explica faptul ca in judet exista aproape 50 de ciupercarii. Amintim doar cateva dintre ele: SC Boglar Champ SRL Nusfalau, SC Modi Tur Trans SRL Zalau, SC Lemida Export SRL Bobota, SC Iazu V&V SRL Zalau, care impreuna cu restul ciupercariilor salajene produc mai bine de 2000 de tone de ciuperci pe an, in mare majoritate Champignon. A existat si la Zimbor o ciupercarie care cultiva soiul Pleurotis. Din motive necunoscute noua, recent ciupercaria a fost inchisa. Nu-i lipsit de importanta nici faptul ca Uniunea Europeana acorda subventii pentru cultivatorii de ciuperci. Din informatiile de la APIA – Centrul Salaj, am mai aflat ca in anul 2008 s-au acordat subventii de 16,5 miliarde lei vechi pentru culturile de ciuperci din judet. Subventiile sunt in cuantum de 8 milioane de lei pe tona, sau altfel zis 8000 lei vechi pe kilogram. Cum spuneam la inceput, simpla si accesibila activitatea de cultivare a ciupercilor, mai ales ca pentru investitie pot fi obtinute si fonduri europene nerambursabile.