Romania continua sa fie un paradox in Uniunea Europeana, si de ce nu pe intreg globul pamantesc. Dupa patru ani de criza economica, statul roman isi permite sa intretina peste noua milioane de asistati sociali, in conditiile in care doar 4,9 milioane de angajati contribuie la sistemul de asistenta sociala. Statistica este crunta. In Romania sunt 5,3 milioane de pensionari, 4 milioane de copii si adolescenti sub 18 ani, 1,2 milioane de bugetari, 400.000 de angajati din companiile de stat. Toti acestia sunt sustinuti din contributiile, taxele si impozitele platite de cei 3,1 milioane de angajati ramasi in mediul privat. Mai sunt 3-4 milioane de romani care practic nu se regasesc in nicio statistica, muncind fie la negru, fie in agricultura de subzistenta. In mai 2010, cand a anuntat necesitatea taierii salariilor si pensiilor, presedintele Traian Basescu spunea ca „statul arata asa, ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele unuia foarte slab si subtirel, care este economia romaneasca”. Chiar daca mai face declaratii si promisiuni sub influenta bauturilor alcoolice, recunoscand chiar el asta, Basescu a avut dreptate de aceasta data. Asistatii social s-au obisnuit sa nu munceasca si sa astepte cu mana intinsa pomana lunara de la stat. Daca ii trimiti sa munceasca pentru salariul minim pe economie se uita urat la tine. Prefera sa doarma pentru 125 de lei, atat cat este ajutorul social pentru nefamilisti. „Nu cunosc” legea care-i obliga sa-si plateasca taxele si impozitele catre bugetul local, in schimb cunosc fiecare articol si alineat din legea venitului minim garantat. Analizele facute de guvern arata ca o persoana, doar stand cu mana intinsa, adica beneficiind de diverse ajutoare sociale, poate castiga mai mult decat un om care munceste pe branci opt ore pe zi.
In Romania e mai profitabil sa dormi decat sa muncesti
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...