În toamna acestui an, încep lucrările efective la un bloc operator care va completa, cu 300 de milioane de lei, dotările Spitalului Județean de Urgență din Zalău și se vor face investiții în infrastructura rutieră de aproximativ 86 de milioane de euro. În plus, se va construi un centru oncologic și va fi eficientizat energetic Spitalul Județean cu alte 12 milioane de euro.
Sunt câteva dintre investițiile pe care președintele Consiliului Județean Sălaj, lider al PNL Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, vrea să le continue și să le finalizeze într-un ritm accelerat după ce va câștiga un nou mandat în fruntea administrației județene. Anunțul privind stadiile acestor proiecte importante din Țara Silvaniei a fost făcut luni, în cadrul unei conferințe de presă.
“Până acum am implementat fondurile aflate la dispoziție și tot ceea ce am putut să aduc suplimentar liniilor de finanțare pe care le aveam. Să știți că sunt mulți bani care au venit prin foarte mult lobby politic și foarte multă muncă politică și administrativă. Oriunde mă duc la București, profit de notorietatea pe care o am pentru a aduce beneficii județului Sălaj. Și mă bucur foarte mult că aproape toți miniștri cu care am contact îmi deschid ușa și îmi spun <Bine ați venit, maestre>, <Bine ați venit, domnule președinte, cu ce vă putem ajuta>, indiferent de coloratura politică. Asta înseamnă un plus pentru mine și un plus pentru județul Sălaj.
De aceea am spus că vreau să continui proiectele pe care le-am început. Dacă ar fi să vorbim doar de drumurile județene care mai beneficiază de 86 de milioane de euro, bani care vor fi investiți în maxim doi ani de zile. Nu tot stăm să facem un drum 10 ani! Noi trebuie să construim astăzi, pentru că astăzi trăim. Și am demonstrat că putem face 36 de kilometri într-un an și jumătate în cele mai bune condiții. Așa vom merge în continuare, în plus avem nevoie de dezvoltarea sistemului de sănătate. Un sistem de sănătate performant stabilizează populația unui județ acolo unde s-au născut oamenii. Facem toate investițiile la nivel de Spital Județean pentru că avem nevoie de oameni competenți. Oamenii competenți nu vin dacă nu au aparatură și condiții decente. Performanța vine din mai multe direcții. Noi suntem pregătiţi astăzi să vă anunţăm că vom avea un bloc operator, cel mai modern din sud-estul Europei, pentru că ne permitem să spunem asta. Mai avem un proiect pentru un centru oncologic care va rezolva problema acelor oameni cu cancer. Ştim ce reprezintă cancerul, din toate punctele de vedere, pentru o fiinţă umană, şi fizic, şi psihic. În plus, suportul pe care trebuie să-l aibă familia pentru acel om, consider că e obligatoriu să dezvoltăm acest centru oncologic la Zalău. Avem medici foarte buni, avem medici performanţi care sunt capabili să ofere pacienţilor un tratament, dacă vom avea acel centru oncologic. Și vă spun că toate aceste lucruri sunt foarte aproape. Vrem să băgăm lopata, hârleţul, cum se spune, în acest an, la fundaţii şi într-un ritm accelerat să le construim. La fel, fața Spitalului Județean, deja am depus un proiect pe eficientizare energetică şi suntem eligibili. Vom lua 12 milioane de euro pentru a face eficientizare energetică. Asta înseamnă o nouă faţă la Spitalul Judeţean, modernă, ca şi în străinătate. Nu suntem europeni de rangul trei sau doi, trebuie să fim europeni de rangul unu. Tratarea aerului oferă condiții excelente de cazare, plus acel bloc operator, înseamnă motorul unui spital”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.
14 săli de operație, unitate de transfuzie, sterilizare, ATI – incluse în Blocul Operator
Blocul operator care va schimba complet serviciile SJU Zalău va fi construit în prelungirea corpului principal al unității spitalicești, înspre actualul sediu al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Sălaj. Din acest motiv, toate construcțiile din incinta SAJ vor fi demolate, iar Ambulanța se va muta la ieșire din Zalău, în locația fostei Vile Vlad, proprietate achiziționată de Consiliul Județean Sălaj.
Conform proiectului, noul bloc operator va avea o suprafaţă totală de circa 9.500 de metri pătraţi, dispuşi pe şase niveluri – demisol, parter şi patru etaje. La demisol va fi amenajată camera de sterilizare, vestiarele şi atelierele, iar la parter sunt proiectate bucătăria şi sala de mese. Primul etaj va fi destinat Secţiei Anestezie și Terapie Intensivă și unei Unităţi de Transfuzie Sanguină. Etajele II și III vor găzdui cele 14 săli de operaţie, iar la ultimul etaj sunt prevăzute săli de şedinţe, un birou şi o terasă.
Potrivit președintelui Dinu Iancu-Sălăjanu, în prezent se lucrează la proiectul tehnic pentru noul bloc operator, iar în cel mai scurt timp (aproximativ trei săptămâni) urmează să demareze procesul de achiziţie pentru execuţia de lucrări.
Construcția efectivă va începe în toamna acestui an, iar termenul pentru finalizarea proiectului este de trei ani.
Valoarea estimată a proiectului cu finanţare europeană pentru realizarea blocului operator este de 303,7 milioane de lei. Secţia de oncologie va costa 221 milioane de lei, iar eficientizarea energetică a întregului Spital Județean ajunge la 59 de milioane de lei.