17 familii din comuna Maeriste au primit in dar, la inceputul acestei saptamani, cate o vaca din rasa Baltata Romaneasca. Demersul se inscrie in cadrul proiectului „Vaci de lapte si inseminare artificiala pentru Maeriste”, cu un buget de 250.000 dolari, derulat in parteneriat de organizatia umanitara americana Heifer international, fundatia pentru educatie si dezvoltare locala Agapis si primaria comunei Maeriste. In prima etapa a proiectului s-au distribuit „daruri” la opt familii din Cristelec, patru din Maeriste, trei din Giurtelecu Simleului, si cate una din Maladia si Uileac. Si asta dupa festivitatea oficiala de lansare a proiectului, la care au participat reprezentantii Heifer (Steve Denne-director operational si dr. Rafal Laski-vicepresedinte pentru Europa Centrala si Estica, Ovidiu Spinu-director Heifer Romania), prefectul judetului-Ionel Ciunt, presedintele Consiliului Judetean-Tiberiu Marc, autoritati locale si judetene, specialisti in domeniu.
Proiectul lansat la Maeriste urmareste nu doar distribuirea de vaci de lapte, ci si lansarea programului de ameliorare prin tauri de mare valoare. In cursul acestei veri vor fi daruite, la Maeriste, inca 34 de vaci. Pe de alta parte, in judetele Salaj si Cluj se vor distribui 5.200 de doze de material seminal congelat provenit de la tauri de mare valoare din rase de lapte si carne. Oaspetii si-au exprimat convingerea ca aceste demersuri se vor traduce intr-un real succes, proiectul putand fi extins si in alte comunitati. Pentru comuna Maeriste, a apreciat Tiberiu Marc, actiunea americanilor inseamna „multiplicare si dezvoltare a comunitatii rurale, precum si un plus de ajutor oferit acestor familii”. O astfel de „revigorare a sectorului zootehnic”, initiata prin proiectul fundatiei Heifer, potrivit prim-edilului Vasile Lazar, ar putea „fi un model de bune practici in alte comunitati”. Cum a ajuns chiar la Maeriste acest proiect? Dupa cum am aflat de la Alin Prunean presedintele Agapis, Heifer a selectat din baza de date a agriculturii salajene comunele cu traditie in cresterea vacilor. A contat disponibilitatea si implicarea primariei si receptivitatea comunitatii locale. Dupa ce mai multe familii nevoiase s-au inscris pentru acest program, s-au tras la sorti beneficiarii. Exceptie au facut patru familii aflate in situatii de risc, carora li s-au atribuit bovinele, fara tragere la sorti. Cum in ultimii ani si in Maeriste numarul efectivelor de animale a scazut, astazi in comuna sunt 350 de vite, (2.000 de oi, 800 de porci) obiectivele proiectului ar putea fi atinse, si anume imbunatatirea alimentatiei si obtinerea de venituri suplimentare. Spun asta, deoarece, pe raza comunei functioneaza firma Sanolact Silvania, unde, de ce nu, ar putea fi valorificat surplusul de lapte din gospodarii.
Misiunea oaspetilor de la Heifer s-a incheiat abia dupa ce au insotit cele 17 familii spre casa si dupa ce au vazut animalele in grajd. Ei si-au exprimat intentia de a se reintoarce in vara (cand in cea de-a doua etapa a proiectului vor fi daruite inca 34 de vaci), dar si atunci cand beneficiarii vor dona altor familii prima juninca, dupa principiul „Dar din dar”.