Primaria comunei Creaca a demarat in luna septembrie a anului trecut proiectul pentru realizarea sistemului de alimentare cu apa potabila in sapte din cele noua localitati ale comunei. Documentatia a fost aprobata din fonduri de la bugetul de stat prin Ordonanta 7/2006, prin care valoarea investitiei era estimata la peste 30 miliarde lei vechi. Din cele aflate de la viceprimarul de Creaca, dl. Fabian Sabou, dupa licitatie lucrarea a fost preluata in executie de firma SC Nagelin Baia Mare, la suma de 23 mld.lei vechi. Investitia presupune realizarea unei retele de alimentare cu o lungime de 39 km in localitatile Brebi, Creaca, Jac, Brusturi, Lupoaia, Borza, si Prodanesti (exceptie facand satele Ciglean si Viile Jacului care are apa potabila si care ar putea fi racordate la sistemul de alimentare intr-o alta etapa, din alta sursa de finantare). Satele cuprinse in proiect vor fi alimentate cu apa din doua surse din Brebi si una de la Pomat (in zona Porolissum Moigrad), amplasamente unde sunt prevazute si bazinele de captare si statiile de clorinare. Investitia presupune realizarea de cismele stradale. Racordarea la consumatorii casnici se va face doar dupa ce la Creaca se va realiza si sistemul de canalizare.
Pana la aceasta data, executiile sunt realizate in procent de 80%, respectiv, s-au finalizat lucrarile de amplasare a conductelor si caminelor, ramanand de realizat doar bazinele. Referitor la bazine, dupa cum a mentionat dl. Sabou, administratia locala a optat recent pentru o modificare a proiectului, si anume, pentru realizarea acestora nu din beton, ci din inox, schimbare care nu depaseste costurile din devizul general. Locuitorii si reprezentantii autoritatii locale din Creaca sunt nemultumiti si dezamagiti de stadiul acestei investitii pentru ca initial s-a prevazut finalizarea ei in luna septembrie a acestui an. Edilii s-au vazut nevoiti sa prelungeasca contractul cu executantul pentru finele lui 2008 deoarece banii alocati pana acum de Guvern nu au fost suficienti, suma repartizata pentru proiectul de la Creaca fiind doar de 15 mld lei vechi. Viceprimarul Fabian Sabou nu a avansat un termen la care lucrarea ar putea fi receptionata. Probabil, in cursul anului viitor, daca vor fi alocati banii necesari. Domnia sa a apreciat doar ca deocamdata e nevoie de o noua prelungire a termenului prevazut in contract cu firma SC Nagelin. Este greu de ghicit care ar fi motivul acestei taraganari in alocarea banilor. Fie cei care impart banii statului habar n-au ca sunt ori nu bani, fie crecanii au ramas fara… ingerul lor pazitor de pana acum.
In Creaca, Alimentarea cu apa, anul viitor
Articole
De Ziua Națională, numiri în funcții și înaintări în grad la ISU ”Porolissum”. Salvatorii au primit recunoaștere pentru dedicare și profesionalism
Dorin Vasile Pop, Gheorghe Eugen Giurgiu, Radu Șildan, Ionuț Cîmpean, și Lucian Mureșan sunt cele cinci cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Porolissum” al Județului Sălaj înaintate în grad înainte de termen. Evenimentul a fost organizat de Ziua Națională a României, cadrele ISU primind recunoaștere pentru activitatea profesională deosebită Căpitanul Pop Dorin-Vasile a primit grad de maior, plutonierul adjutant Gheorghe Giurgiu a fost înaintat în grad de plutonier adjutant șef. Radu Șildan a fost înaintat…
Mai mult...O Cană de Fericire! Împreună pentru Viitorul Copiilor Noștri – o acțiune Rotary Millennium Zalău
Educație pentru noua generație- porți deschide pentru viitor Într-o lume în continuă schimbare, un gest mic poate face o diferență uriașă. Sub îndemnul „O Cană de Fericire”, o campanie plină de speranță și solidaritate își propune să aducă zâmbete pe fețele copiilor prin sprijinirea accesului la educație. Proiectul, inițiat de Rotary Club Zalău Millennium, reunește comunitatea într-un efort comun de a strânge fonduri destinate copiilor care nu au posibilitatea să meargă la școală sau care au nevoie…
Mai mult...