Primaria comunei Creaca a demarat in luna septembrie a anului trecut proiectul pentru realizarea sistemului de alimentare cu apa potabila in sapte din cele noua localitati ale comunei. Documentatia a fost aprobata din fonduri de la bugetul de stat prin Ordonanta 7/2006, prin care valoarea investitiei era estimata la peste 30 miliarde lei vechi. Din cele aflate de la viceprimarul de Creaca, dl. Fabian Sabou, dupa licitatie lucrarea a fost preluata in executie de firma SC Nagelin Baia Mare, la suma de 23 mld.lei vechi. Investitia presupune realizarea unei retele de alimentare cu o lungime de 39 km in localitatile Brebi, Creaca, Jac, Brusturi, Lupoaia, Borza, si Prodanesti (exceptie facand satele Ciglean si Viile Jacului care are apa potabila si care ar putea fi racordate la sistemul de alimentare intr-o alta etapa, din alta sursa de finantare). Satele cuprinse in proiect vor fi alimentate cu apa din doua surse din Brebi si una de la Pomat (in zona Porolissum Moigrad), amplasamente unde sunt prevazute si bazinele de captare si statiile de clorinare. Investitia presupune realizarea de cismele stradale. Racordarea la consumatorii casnici se va face doar dupa ce la Creaca se va realiza si sistemul de canalizare.
Pana la aceasta data, executiile sunt realizate in procent de 80%, respectiv, s-au finalizat lucrarile de amplasare a conductelor si caminelor, ramanand de realizat doar bazinele. Referitor la bazine, dupa cum a mentionat dl. Sabou, administratia locala a optat recent pentru o modificare a proiectului, si anume, pentru realizarea acestora nu din beton, ci din inox, schimbare care nu depaseste costurile din devizul general. Locuitorii si reprezentantii autoritatii locale din Creaca sunt nemultumiti si dezamagiti de stadiul acestei investitii pentru ca initial s-a prevazut finalizarea ei in luna septembrie a acestui an. Edilii s-au vazut nevoiti sa prelungeasca contractul cu executantul pentru finele lui 2008 deoarece banii alocati pana acum de Guvern nu au fost suficienti, suma repartizata pentru proiectul de la Creaca fiind doar de 15 mld lei vechi. Viceprimarul Fabian Sabou nu a avansat un termen la care lucrarea ar putea fi receptionata. Probabil, in cursul anului viitor, daca vor fi alocati banii necesari. Domnia sa a apreciat doar ca deocamdata e nevoie de o noua prelungire a termenului prevazut in contract cu firma SC Nagelin. Este greu de ghicit care ar fi motivul acestei taraganari in alocarea banilor. Fie cei care impart banii statului habar n-au ca sunt ori nu bani, fie crecanii au ramas fara… ingerul lor pazitor de pana acum.
In Creaca, Alimentarea cu apa, anul viitor
Articole
Surse: Îngheață pensiile și salariile bugetarilor, la începutul lui 2025 / Se taie voucherele de vacanță?
Personalul bugetar va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro și analizat de graiulsalajului.ro. Sporurile sau contractele de plată cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, conform documentului citat. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi și ele sistate. „Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate…
Mai mult...Șimleu: Haine, jucării și încălțăminte, confiscate de polițiști
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj au continuat acțiunile pentru prevenire a evaziunii fiscale și combaterea infracționalității la regimul bunurilor contrafăcute și a celor neconforme cu standardul unor branduri de renume. În urma unui control efectuat la o societate comercială din orașul Șimleu Silvaniei, polițiștii au descoperit în incinta spațiului comercial peste 150 de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, marochinărie și jucării, de diferite modele și mărimi. Acestea erau…
Mai mult...