Este binecunoscut faptul că edilul comunei Vârșolț, Breda Lajos, este un om extrem de harnic, dăruit comunității pe care o conduce încă din anul 1996. Stau drept dovadă numeroasele proiecte derulate prin Ministerul Dezvoltării, CNI, AFIR, POR și AFM care s-au finalizat ori se derulează în această perioadă la nivelul comunei.

Printre obiectivele atinse amintim reabilitarea sediului Primăriei din Vârșolț, finalizarea lucrărilor la Sala de Sport din curtea Școlii Gimnaziale din aceeași localitate, modernizarea Școlii Gimnaziale cu clasele I-IV (inclusiv dotarea cu cabinet medical), terenul de fotbal din Vârșolț (proiect AFIR în valoare de 60.000 de euro, din fonduri europene) a fost finalizat și recepționat, rețeaua de apă și canalizare este finalizată în Vârșolț, Recea și Recea Mică iar 10 kilometri de drum agricol au fost îmbunătățiti cu asfalt, strat bituminos și pietriș (proiect în valoare de 1.000.000 euro).

Căminul cultural și Sala de sport din Vârșolț

Terenul de fotbal

,,Rețeaua de iluminat stradal este una de top în Vârșolț, pentru că avem nu mai puțin de 450 de becuri cu led montate pe stâlpii din comună și ăsta este un lucru foarte bun pentru că ne ajută să economisim. De exemplu, aceste 450 de corpuri de iluminat consumă mai puțin decât 300 de becuri, cum erau înainte. S-a finalizat, de asemenea, dotarea ISU cu furtune, lopeți și alte obiecte specifice, imperios necesare pentru salvatori, printr-un proiect GAL în valoare de 86.000 lei, am dotat Căminul Cultural din Vârșolț cu mobilier în valoare de 100.000 de lei, am dotat Școala Gimnazială nr.1 cu mobilier nou, în valoare de 600.000 de lei, tot prin proiecte. Iar banii din venituri proprii vrem să îi folosim pentru înfrumusețarea comunei”, ne spune primarul Breda Lajos.

Dispensar Vârșolț

Multe alte investiții sunt acum în desfășurare. Se lucrează intens, printr-un proiect al Ministerului Dezvoltării, la construirea a două blocuri ANL, cu câte 16 apartamente fiecare, în total 32 de apartamente pentru tinerii din comună, dar nu numai.

construcție bloc ANL Vârșolț

,,În acest moment sunt depuse peste 70 de cereri pentru aceste garsoniere, iar anul viitor, în septembrie, preconizăm că blocurile vor fi gata, pentru a fi date în folosință”, precizează primarul.

Drum agricol

Prin proiectul de extindere de rețea de apă în localitatea Recea Mică (în valoare de 2.318.013 lei), mai exact cătunul Verveghiu, care are undeva la 30 de case, va fi racordat la apă și se vor monta hidranți. Se va mai turna un strat de asfalt nou pe străzile comunei prin intermediul unui proiect de modernizare infrastructură rutieră (15.000.000 lei).

,,Aș vrea să asfaltez frumos pentru locuitorii noștri, pentru turiști și pentru comună. Am avut anul acesta turiști, la pivnițele noastre vechi, din Olanda, Ungaria și din Franța, de unde ne-a vizitat chiar vărul fostului președinte francez Nicolas Sarkozy”, mai punctează Breda Lajos.

De asemenea, se extinde rețeaua de canalizare menajeră și se va monta câte o stație de epurare în localitățile Recea și Recea Mică, printr-un proiect în valoare de 17.536.741 lei. Proiectul de extindere a rețelei de canalizare menajeră din Vârșolț dispune de un capital de 1.087.341 lei. Se lucrează la creșterea eficienței energetice și la gestionarea inteligentă a energiei la clădirea Școlii Gimnaziale din Vârșolț, costurile fiind de 2.522.005 lei.

Peste râul Crasna se lucrează la construcția a 2 poduri, care să faciliteze circulația tractoarelor, a motocultoarelor și a căruțelor pe drumurile de exploatare agricolă, pentru a nu fi nevoie să mai iasă pe drumul național, și să fie evitate, astfel, incidentele rutiere. Proiectul acesta valorează peste 1.200.000 de lei, a precizat edilul Breda Lajos.

Pod peste râul Crasna

Prin PNRR , la nivelul localității Recea se desfășoară un proiect de creștere a eficienței energetice la clădirea Căminului Cultural (500.000 lei). Un alt proiect în desfășurare, în valoare de 2.500.000 de lei, vizează dezvoltarea de infrastructură TIC prin sisteme inteligente de management local, de exemplu o stație inteligentă de autobuz, dotată cu stație de încărcat mașini electrice și telefoane. Se lucrează intens și la Grădinița cu Program Prelungit din Vârșolț, printr-un proiect de modernizare a clădirii.

Căminul cultural din Recea

Biserica din Recea

,,Proiectul sufletului meu, care ne-a fost aprobat, este cel pentru aducțiunea de gaz în comună. Am primit deja jumătate din suma alocată (9.100.000 lei), pentru a putea demara lucrul, iar cealaltă jumătate o primim când demarăm proiectul. În curând vom desfășura licitația pentru acest proiect, iar din Cluj și-au exprimat interesul niște firme”, ne spune primarul, bucuros de investiția care va asigura un confort sporit locuitorilor din comună.

Pentru viitorul apropiat, administrația comunei Vârșolț mai vrea să acceseze fonduri pentru semaforizare în intersecția din centrul comunei, asfaltarea și cosmetizarea a încă 10 kilometri de drum de exploatație agricolă, crearea a noi locuri de muncă prin atragerea investitorilor, un proiect pentru creare de energie fotovoltaică și cosmetizarea străzilor și parcurilor din toate localitățile comunei Vârșolț, prin plantare de arbuști ornamentali, trandafiri și tuia.

În stadiu de intenție se mai află reabilitarea fostei Grădinițe de la Recea și transformarea acesteia în centru de zi pentru bătrâni și copii.

,,Noi continuăm să fim alături de oameni, și oamenii de noi, îmi place să cred… pentru că, fără sprijinul viceprimarului Denes Andrei, a celor 11 consilieri și a cetățenilor, eu singur nu aș fi reușit nimic, și pentru asta le mulțumesc. Iar pentru că, pe 11 septembrie începe școala, vreau să urez tuturor celor implicați în actul educațional, atât profesori cât și elevi, numai bine, sănătate, putere de muncă și multe reușite, din partea administrației comunei”, concluzionează primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos.