În ciuda crizei economice, investitorii continuă să pună pe picioare afaceri imobiliare în municipiu. Pe site-ul Primăriei Zalău, sunt postate în dezbatere publică două proiecte de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism necesare PUZ-ului pentru construcția de locuințe. Proiectele imobiliare ce urmează a fi realizate sunt pe străzile Mihai Eminescu, respectiv Eugen Ionescu.
Pe strada Eugen Ionescu, investitorul are în plan să construiască locuințe semicolective P+M/ P+IE, cu maxim două apartamente, pe un teren în suprafață de 1.200 mp.
Funcţiuni complementare admise în zonă sunt: servicii profesionale din categoria celor liberale cu condiţia ca suprafaţa acestora să nu depăşească 200 mp, să nu genereze transporturi grele şi să nu afecteze liniştea, securitatea şi salubritatea zonei; se recomandă ca acestea să fie dispuse la intersecţii şi să se considere că au o arie de servire de 250 metri, se admite mansardarea ulterioară numai a clădirilor parter sau demisol+parter, cu luarea în calculul coeficientului de utilizare a terenului a unei suprafeţe desfăşurate pentru nivelul mansardei de maxim 60% din aria unui nivel curent.
Referitor la amplasarea clădirilor față de limitele parcelelor sau unele faţă de altele, se va respecta o distanţă de min. 3,0 m față de limitele laterale și posterioare. Se admite, de regulă, o distanţă minimă între construcţiile de pe aceeaşi parcelă egală cu jumătatea construcţiei celei mai înalte dar nu mai mică de 4,5 m.
Investiția de pe strada Mihai Eminescu vizează construcția de locuinţe unifamiliale/semicolective cu regim mic de înălţime D+P/D+P+M/P+1, pe un teren în suprafață de 13.757 mp.
Accesul auto şi pietonal se va realiza direct din strada Mihai Eminescu. Având în vedere că parcelarea se va realiza pe două rânduri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin două străzi paralele, cu fundătură si buclă pentru manevra de întoarcere la capăt. Străzile se vor realiza cu sens dublu şi va avea un profil de 7 m.
în zonă este prevăzută interdicţie temporară din cauza alunecărilor de teren de intensitate medie-mică şi se va elabora expertiză geotehnică pe tot arealul afectat. Sunt admise: culturi agricole în cadrul parcelei aferente, anexe gospodăreşti, ateliere meşteşugăreşti, producţie industrială în mici intreprinderi nepoluante, comerţ alimentar, comerţ nealimentar cu mărfuri de folosinţă zilnică, prestări servicii, cabinet medical, sedii firme dacă suprafața e sub 200 mp, creşe/grădiniţe dacă suprafața e mai mică de 200 mp şi se asigură min. 100 mp teren de joacă, garaje, circulaţie pietonală şi carosabilă, construcţii şi amenajări de echipare edilitară.
Proiectele de hotărâre pot fi consultate de persoanele interesate în format electronic pe site-ul Primăriei municipiului Zalău – Secțiunea transparență decizională, iar pe suport de hârtie la sediul instituției, la avizier.
Eventualele propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare se pot formula până în data de 29 octombrie, respectiv 1 noiembrie. Acestea se pot depune la sediul Primăriei municipiului Zalău, se pot trimite prin poștă sau prin e-mail.
Persoanele sau organizațiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului.