Cu aproximativ o luna si jumatate inainte de inceperea noului an scolar, autoritatile vorbesc tot mai des despre un scenariu mixt, care sa cuprinda atat prezenta fizica la scoala cat si cursuri online.

Noul an scolar nu va putea incepe in conditii normale pentru ca pandemia de covid-19 nu va disparea pana in septembrie, a precizat si seful statului, Klaus Iohannis. Presedintele spune ca in cel mult doua saptamani se va stabili exact procedura ce va fi aplicata din toamna.

Cel mai probabil, vor fi prezenti la scoala elevii din clasele I-IV si cei din clasele a VIII-a si a XII-a.

Nu toti parintii agreaza scoala online

Metoda de desfasurare a cursurilor a impartit si parintii in mai multe tabere. Mai multe asociatii de parinti au criticat metoda predarii online, sustinand ca, cel putin pentru copiii din clasele terminale sau din ciclul primar, mai ales din clasa pregatitoare, metoda este ineficienta. Va fi imposibil, de exemplu, spun parintii, ca inveti un copil sa scrie prin metoda de predare online.

Alti parinti se plang ca nu vor avea cu cine sa isi lase copiii acasa, daca acestia nu vor merge la scoala.

Pe de alta parte, sunt parinti care refuza categoric sa isi expuna copiii riscului de imbolnavire si sustin cu tarie scoala online.

Organizatia Mondiala a Sanatatii s-a pronuntat in aceasta problema si recomanda ca elevii din ciclul primar si din anii terminali de gimnaziu si liceu sa mearga ia scoala.

La randul sau, Academia Romana apreciaza ca “scoala on-line este departe de a fi o optiune pentru ciclurile prescolar si primar, respectiv pentru copiii intre 3 si 11 ani, si poate avea efecte daunatoare”. In opinia Academiei Romane, educatia online poate fi doar complementara, un suport pentru educatia la clasa.

Academia Romana apreciaza ca generalizarea invatamantului on-line poate compromite intregul sistem de educatie, atat prin consecinte directe asupra calitatii, cat si prin cerintele legate de asigurarea echitabila a accesului tuturor elevilor si profesorilor la infrastructura necesara pentru o astfel de predare.

Si anul universitar este sub semnul intrebarii

Sansele ca universitatile sa inceapa cursurile in mod normal, din acaesta toamna, sunt extrem de reduse. Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, citat de presa nationala, spune ca institutia de invatamant ia in calcul tot un scenariu mixt, doar cu participarea studentilor din anul I, care sa ia parte fizic numai la seminarii si laboratoare, si a celor din ultimul an de licenta sau masterat, de la facultatile experimentale precum biologie, chimie, fizica, stiinta mediului si vocationale, precum teatru, sport, unele zone din teologie.