Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Directia de Cultura si-au facut treaba in privinta cercetarilor arheologice si a descarcarilor de sarcina arheologica pentru tronsonul 3 C  Salaj, sectorul Ip – Marca, al Autostrazii Transilvania. Este o portiune de sapte kilometri lungime, din cei peste 80 de kilometri cat ar trebui sa aiba autostrada care ar urma sa traverseze judetul.
Potrivit infomatiilor primite de la Doina Cocis, directorul Directiei Judetene de Cultura Salaj, tronsonul Ip – Marca a fost descarcat de sarcini arheologice in intregime. Este „curat” pentru mult-promovata Autostrada Transilvania, pe care guvernantii ne-o promit pana in 2020. Daca vom avea sau nu autostrada, ramane de vazut. Cert este ca judetul nostru este mai bogat cu importante vestigii din epoca Bronzului Tarziu, descoperite de arheologi cu prilejul sapaturilor. Piesele sunt acum la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau. Specialistii din cadrul muzeului au tiparit si o carte cu descoperirile de pe traseul Autostrazii Transilvania, pe raza comunelor Ip si Marca. „În cadrul Proiectului Autostrada, Tronsonul 3C, au fost realizate cercetari de evaluare arheologica urmate, în zonele de interes arheologic, de cercetari arheologice preventive. Ca urmare a acestor cercetari, în acest moment, întreg tronsonul a fost eliberat de sarcina arheologica”, ne-a declarat Doina Cocis.

Sase situri arheologice
Cercetarile de suprafata, dar si evaluarile de teren au evidentiat un numar de sase situri arheologice. Potrivit informatiilor primite de la Directia de Cultura, in comuna Ip arheologii au descoperit un sit neolitic, evidentiat prin descoperirea mai multor fragmente ceramice si a unei dalti din piatra. În comuna Marca „Husau”, stop_coloanaa fost identificat si cercetat un sit apartinând epocii bronzului. La fel si in zona „Sfarauas II”. Tot la Marca, la „Sfarauas I”, in urma sapaturilor s-a gasit un sit apartinand evului mediu timpuriu, sec. VII-VIII. În localitatea Port „Palis” s-au facut cercetari aprofundate, fiind identificate mai multe urme de civilizatie din etape cronologice diferite: o locuire apartinând epocii fierului, un sistem de fortificare si doua necropole de incineratie (cimitire) atribuite epocii fierului si evului mediu timpuriu. În aceeasi localitate, in zona „Sub Padurea Jidovului” s-a cercetat unul dintre cele mai importante situri paleolitice din ultimele decenii.

Cercetatorii si-au facut treaba,

asteptam constructorii
Cercetarile de teren s-au finalizat anul trecut si Directia de Cultura a eliberat documentele de descarcare de sarcina arheologica, necesare pentru a putea fi demarata constructia autostrazii. Doina Cocis a precizat ca pe segmentele unde nu au fost observate vestigii s-au finalizat cercetarile de evaluare de teren si au fost eliberate certificatele de descarcare de sarcina arheologica, astfel ca în acest moment întreg sectorul 3C al Autostrazii Transilvania, Ip – Marca a fost eliberat de sarcina arheologica. Este foarte posibil ca Autostrada sa ramana inca multa vreme pentru Salaj de domeniul SF, dar cel putin Muzeul Judetean are un patrimoniu istoric mai bogat.