Cetatenii din comuna Salatig, indeosebi din satul Bulgari, veniti la sediul redactiei ziarului nostru, si-au manifestat nedumerirea si nemultumirea fata de modul de organizare si de plata a pazei de noapte in sat. Bunaoara, au spus ei, s-a hotarat, de Consiliul local, ca o singura persoana (paza) sa aiba in grija doua sate aflate la mai bine de 2 km unul de altul. Asa este cazul satelor Salatig si Bulgari. Cum o sa vegheze paza, pe timp de noapte, ulitele unui sat cata vreme el este in celalalt sat? Cu ce „naveteaza” paza dintr-un sat in altul?
O alta nemultumire a cetatenilor era vizavi de modul de incasare a sumei de 50 de lei de familie, chiar daca se da o chitanta de incasare. In majoritatea cazurilor, suma s-a retinut din ajutorul de incalzire pe anul in curs. Ceea ce, sa recunoastem, este pe langa lege! Ce ne-a declarat prim-edilul comunei, domnul Molnar Ioszef – primar: „Modul de organizare a pazei in satele comunei si de plata a acesteia, este o hotarare a Consiliului local. Jumatate se suporta din bugetul local si jumatate din taxe achitate de cei care locuiesc aici. Avand in vedere ca populatia apta pentru a efectua paza „pe randul satului” este foarte redusa numeric, am fost obligati sa incheiem contracte cu o firma de paza din Zalau. Cu modul de organizare a pazei si pentru satul Bulgari au fost de acord si cei doi consilieri care-i reprezinta pe bulgareni. Eu cred ca acestia au discutat cu oamenii si i-au informat. In legatura cu modul de incasare a „taxei de paza” este tot o hotarare a Consiliului local si pentru suma platita se elibereaza chitante, explicandu-i-se fiecaruia ce suma s-a retinut si scopul pentru care s-a incasat”.
Suntem de parere sa dam dreptate cetatenilor, care au, totusi, dreptul de a sti pentru cine platesc si cine-i pazesc pe timp de noapte. Si, apoi, o singura paza la doua sate aflate la peste doi km este ca si cum n-ar fi.