USR Salaj sustine ca formatiunea pe care o reprezinta este singurul partid politic care s-a opus proiectului prin care se vor acorda mii de lei lunar sub forma de pensii speciale primarilor si sefilor de consilii judetene.
rn
USR-istii denunta astfel interesul tuturor celorlalte partide reprezentate in Parlament de a-si satisface clientela politica prin cadouri nemeritate, din moment ce, ca si in cazul pensiilor speciale pentru parlamentari, pensiile pentru alesii locali nu tin cont de principiul contributivitatii, adica de cat a contribuit fiecare la sistemul public de pensii, urmand sa fie recompensati nemeritat.
Proiectul Codului administrativ a fost finalizat saptamana trecuta si a primit raport favorabil din partea Comisiei speciale care s-a ocupat de elaborarea lui. Din continut reiese ca toti primarii, actuali sau fosti, vor primi indemnizatii
speciale dupa incheierea mandatelor si pot detine firme.
Noul Cod administrativ prevede si indemnizatii mai mari pentru consilierii locali si cei judeteni. Noua indemnizatie a acestora va fi în cuantum de pâna la 10 la suta din indemnizatia lunara a primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean, si nu de 5 la suta, cum este în varianta actuala.
Codul administrativ va fi votat lunea viitoare de catre Senat, prima camera sesizata, for decizional fiind Camera Deputatilor.
rn
Peste 16.000 de politicieni
vor primi bani nemeritati
rn
"Si mai multe pensii speciale suportate din bugetul de stat. Se aplica din 1992, retroactiv. Noi lipitori la buget. Doar USR s-a opus. USR va desfiinta pensiile speciale când va ajunge la guvernare. Potrivit noii prevederi, fostii primari ai Capitalei ar urma sa primeasca o pensie speciala de 3.648 lei brut pe luna pentru un mandat de patru ani, iar fostii viceprimari generali, fostii presedinti de Consilii Judetene, fostii primari de municipii resedinta de judet sau de sectoare ale Capitalei ar urma sa primeasca 3.283 lei brut pe luna. Asta în conditiile unui salariu minim de 1.900 de lei!!!
Potrivit unor calcule facute de Guvernul Ciolos în 2016, de pensii speciale ar beneficia peste 16.000 de fosti alesi locali, iar impactul bugetar ar fi de 395 milioane de lei. Toate partidele, cu exceptia USR, au votat o lege care le ofera pensii speciale alesilor locali, desi CCR a respins un proiect legislativ identic", spun cei de la USR Salaj.
rn
Cine si cu ce bani se alege in Salaj
rn
Liderul PSD Salaj, Tiberiu Marc,
va avea un venit suplimentar
la pensie de aproape 3.300 de lei
rn
Un primar de comuna va primi pentru un mandat o indemnizatie de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi, pentru un mandat, o indemnizatie de 1.400 de lei.
Edilii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusa pentru un mandat înmultita cu trei. Se ajunge ca un primar de comuna care a avut trei mandate sa primeasca 2.400 de lei. Daca ne referim la exemple ca Tiberiu Marc, care este presedinte al Consiliului Judetean din 2004, sau la fostul primar al Zalaului, Radu Capilnasiu, care a avut trei mandate, acestia vor primi un venit suplimentar la pensie de aproape 3.300 de lei.
In prezent, din cele 60 de primarii ale Salajului, orase si comune, PSD a câstigat 25, PNL a obtinut victoria în 21, UDMR în 14, iar la Nusfalau este singura primarie câstigata de un independent.
PSD a obtinut 233 de mandate în consiliile locale din judet. PNL a obtinut 208 mandate, UDMR 146 de mandate, ALDE are 29 de mandate, UNPR 33 de mandate, Partidul Miscarea Popuara are 15 mandate, PNTCD are 9 mandate, PPMT are 11 mandate, PSRO are 5 mandate, Asocia?ia Partida Romilor "Pro-Europa" 4 mandate, Partidul Civic Maghiar are 3 mandate, Partidul Ecologist Român 5 mandate, Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor are un mandat. Doar un independent a obtinut un mandat de consilier local.
rn
PNL Salaj nu se da inapoi
de la indemnizatii speciale
rn
Presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode ne-a declarat legat de adoptarea Codului administrativ ca este o reforma complexa si minimalizeaza aspectul pensiilor speciale.
"Reformarea codului administrativ reprezinta un demers complex pe care colegii din comisia instituita special pentru acest subiect l-au demarat de ceva timp, ajungând sa dezbata un numar impresionant de 700 de articole privind o serie de aspecte legate de functionarea aparatului administrativ din România, nu numai stabilirea unor indemnizatii pentru primari si sefi ai consiilor judetene. Administratiile locale au nevoie de un mod de lucru performant, adaptat nevoilor cetatenilor si directionat primordial în favoarea evolutiei constructive a comunitatilor locale. În ceea ce priveste aceste indemnizatii, stiu ca acestea nu vor fi acordate edililor care au fost condamnati de justitie pentru fapte de coruptie", spune presedintele PNL Salaj.