Tot mai multi agricultori din satele salajene se intereseaza in aceste zile de posibilitatile si conditiile de arendare a terenurilor. A acelor terenuri care au suprafata mai mica de 30 de ari si care nu intra la sprijinul pe terenul agricol acordat de Uniunea Europeana si de statul roman. 90 la suta dintre situatii se afla in Transilvania, pentru ca aici, de sute de ani unitatea de masura a suprafetei agrare a fost cea austriaca, adica iugarul, care are 0,5775 hectare. De regula, marile improprietariri funciare din 1921 si 1945 au folosit iugarul, iar jumatatea de iugar a fost stabilizata la 29 de ari.

Eligibil in teren, dar nu si in scripte

Mai bine de trei sferturi din populatia rurala a Salajului detine parcele de 29 de ari, dispersate in diferite blocuri fizice, tarlale care nu au putut face obiectul subventiilor de la APIA. Cum pana in acest an, la depunerea cererii pentru subventii nu s-a cerut si situatia din registrul agricol marea majoritate a detinatorilor de terenuri cu suprafete de 0,29 hectare, le declarau de 30 de ari. |i nu era o denaturare a realitatii din teren, pentru ca oamenii s-au zbatut sa mai adauge un ar, fie prin iertuirea spinilor de la capatul pamantului, fie prin intrarea in marginea vailor unde dominau rachitarele, fie prin ciupirea unei palme de teren dintr-un drum de hotar, ori dintr-o parloaga a nimanui. Cum pana in acest an, cererea a fost sustinuta doar de declaratia pe proprie raspundere, cel ce a intregit cele 29 de ari cu inca un ar a devenit eligibil pentru subventia pe suprafata.

Timp pierdut, nervi tocati, bani cheltuiti

Cum spuneam, lucrurile s-au schimbat incepand din acest an. Situatia terenurilor si a blocurilor fizice este valabila doar cea din registrul agricol. Numai ca pentru a modifica datele din registrul agricol, adica sa sustii ca tarlaua ta nu mai are 29 de ari, asa cum ti-a lasat-o mostenire parintii, ci 30 de ari, pentru ca ai mai destelenit un ar, ai nevoie de expert topograf, de declaratiile vecinilor, de comisie la fata locului, de notar dar si de instanta judecatoreasca. Drumuri, nervi si bani cheltuiti. Asa se face ca multi proprietari de parcele de 30 de ari, care au devenit eligibile pentru subventii, renunta, pentru faptul ca registrul agricol nu poate fi modificat. Sau mai bine zis poate, dar dupa indeplinirea conditiilor enuntate mai sus, iar declaratia pe propria raspundere a cazut.

Un bir in plus?

Constienti ca multi detinatori de terenuri vor pierde subventia pentru ca nu mai e valabila declaratia pe propria raspundere, mai marii APIA si de la nivel de tara si de la judet le-au sugerat oamenilor sa arendeze, inchirieze, concesioneze terenurile de 29 de ari la vecini, pentru a forma impreuna cu terenurile acestora parcele care depasesc 30 de ari si devin eligibile pentru sprijinul pe suprafata. Sa o luam babeste. Daca, mie, vecinul imi da in arenda 29 de ari, pentru ca impreuna cu ale mele 29 de ari sa pot declara terenul total la APIA pentru subventii, intre noi se va incheia un contract de arendare, cu acte notariale in regula. In urma incheierii acestui contract arendatorul va avea un profit, care bineinteles va fi impozabil. Asadar, vecinul meu se va alege cu un bir in plus pe terenul pe care l-a arendat. Iar eu voi lua subventia. La fel se intampla si in cazul inchirierii sau concesionarii.