În 2025, prima zi lucrătoare în sistemul bugetar va fi data de 7 ianuarie. Ministerul Muncii propune, printr-un proiect pus în dezbatere publică, pentru angajații de la stat, ca zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 să fie zile libere.

Zilele de 2 ianuarie și 1 mai 2025 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform Codului muncii, iar
“pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal”, scrie în documentul elaborat de minister.
Pentru recuperarea acestor zile de muncă stabilite ca zile libere, instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025.
Măsura nu se va aplica în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, nici în cazul magistraților şi a celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 3 ianuarie și 2 mai 2025 și nici participanților în aceste procese.

Asta înseamnă că, în instituțiile de stat, angajații vor avea liber în 25 și 26 decembrie, de Crăciun, apoi vor munci vineri, 27 decembrie, respectiv luni și marți, în 30 și 31 decembrie, după care va urma o minivacanță. În 1 și 2 ianuarie (miercuri și joi) erau oricum liberi, ziua de 3 ianuarie (vineri) va fi, de asemenea, zi liberă pentru a se face puntea, 4 și 5 ianuarie pică în weekend (sâmbătă și duminică), iar luni, 6 ianuarie, e Boboteaza, zi liberă prin lege. Așadar, prima zi de muncă din anul 2025 va fi marți, 7 ianuarie.