14 unități de învățământ din Sălaj sunt cuprinse în proiectul de hotărâre de guvern pentru suplimentarea sumelor care să asigure masa caldă elevilor în fiecare zi de școală.

Documentul a fost publicat pentru dezbatere publică în 4 octombrie și va fi în consultare până la data de 14 octombrie. Potrivit proiectului, toate cele 14 școli au număr de elevi mai mare în acest an școlar decât în anul școlar 2023-2024. Cei mai mulți elevi noi îi are Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău, anume 27 de elevi, pentru care este prevăzută o majorare de buget de 22 de mii de lei.

În total, 103 noi elevi vor beneficia de o masă caldă în fiecare zi de școală, iar suma alocată județului Sălaj doar pentru suplimentarea bugetului programului este de 91 de mii de lei.

Unitățile de învățământ care au înregistrat creșterea numărului de elevi și, implicit, majorări de buget pentru ”masa sănătoasă” sunt: Școala Gimnazială Nr.1 Camăr (1 elev în plus), Școala Gimnazială Nr.1 Horoatu Crasnei (+3 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Chieșd (+4 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Dragu (+5 elevi), Școala Gimnazială „Marcus Aurelius” Creaca (+5 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Românași (+5 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Marca (+6 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Fildu de Mijloc (+6 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Buciumi (+7 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Bălan (+8 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Aghireș (+8 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Bănișor (+9 elevi), Școala Gimnazială Nr.1 Lozna (+9 elevi), Liceul Tehnologic Nr.1 Gâlgău (+27 elevi).

La nivel național sunt peste 11.500 de elevi din 473 de școli care vor beneficia de Programul național „Masă sănătoasă” care constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar printr-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar.

Limita valorii zilnice este de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Această sumă cuprinde prețul suportului alimentar: prețul materiei prime și al serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.

Programul se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar și nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Inspectoratul Școlar spune că programul trebuie extins

În raportul semestrial realizat la nivelul județului nostru privind implementarea Programului Naţional „Masă sănătoasă“, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sălaj apreciază că programul ar trebui extins și în alte unități de învățământ, pe lângă cele 34 de școli în care copiii au primit, în anul școlar 2023-2024, o masă caldă.

Școlile gimnaziale care ar trebui incluse în program sunt „Petre Dulfu” Sălățig, Nr. 1 Gârbou, ”Traian Crețu” Năpradea, ”Aurelia și Lazăr Cosma” Treznea, ”Szikszai Lajos” Șamșud, Nr. 1 Boghiș, Nr. 1 Sânmihaiu Almașului, ”Bathory Istvan” ”Horea” și ”Silvania” din Șimleu Silvaniei, Nr. 1 Pusta, Nr. 1 Mirșid, Nr. 1 Băbeni,“ ”Gyulaffy Laszlo” Cehu Silvaniei, ”Gheorghe Munteanu” Poiana Blenchii, Nr. 1 Hereclean, Nr. 1 Cuzăplac, dar și liceele tehnologice Nr. 1 Sărmășag și ”Petri Mor” Nușfalău.

”În contextul implementării PNMS s-au constatat următoarele: o reală îmbunătățire a frecventării cursurilor școlare de către elevii care provin dintr-un mediu social defavorizat (comunitate rromă, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate), drept urmare rata riscului de părăsire timpurie s-a diminuat, în favoarea frecventării cursurilor școlare cu regularitate, precum și înregistrarea unor schimbări pozitive în atitudinea, comportamentul şi performanţa şcolară a elevilor; chiar și comportamentul lor în pauze s-a îmbunătățit, sunt mai liniștiți, mai sociabili și mai înțelegători unii cu alții, diminuându-se numărul cazurilor de violență și de bullying; prin oferirea unui suport alimentar în regim de masă caldă, într-un cadru organizat, într-un interval orar bine stabilit, s-a încurajat un regim de viață sănătos în rândul elevilor, în detrimentul consumului alimentelor de tip fast-food, precum și creșterea gradului de sănătate
în rândul elevilor, scăderea numărului de îmbolnăviri datorate subnutriției; pentru copiii proveniți din familii cu situație financiară deficitară, programul a fost singura sursă de alimentație sănătoasă; motivarea pentru învățare și creșterea eficienței efortului intelectual la vârste școlare diferite și în contexte de învățare diferite; îmbunătăţirea relaţiei şcoală – familie, părinţii apreciind pachetul alimentar ca ajutor pentru cei aflaţi în imposibilitatea de a asigura copilului gustarea pe parcursul programului şcolar, dar şi
calitatea şi diversitatea acestuia; îmbunătăţirea relaţiilor cu autorităţile locale, acestea implicându-se în achiziţionarea serviciilor de catering, dar fiind interesaţi şi de calitatea acestora; feedback-ul pozitiv al elevilor, al părinţilor, al întregii comunităţi şcolare”, se arată în analiza reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.

În anul școlar 2023-2024, au beneficiat de masă caldă preșcolarii și elevii din Hida, Bălan, Dragu, Jebucu, Fildu de Mijloc, Almașu, Chieșd, Bobota, Bocșa, Gâlgău, Valcău de Jos, Măeriște, Surduc, Pericei, Vârșolț, Letca, Lozna, Ileanda, Șimișna, Rus, Zalha, Carastelec, Camăr, Borla, Marca, Ip, Buciumi, Halmășd, Plopiș, Bănișor, Aghireș, Cizer, Horoatu Crasnei și Sâg.

Au fost cuprinse în program și școlile din Românași, Agrij și Creaca, dar nu au oferit masă caldă copiilor, motiv pentru care reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au cerut clarificări administrațiilor locale.