Autoritatile romane au inceput negocierile cu Fondul Monetar International in vederea incheierii unui eventual acord de finantare. Suma vehiculata – 20 miliarde de euro – este destinata scoaterii Romaniei din criza, mai precis pentru finantarea deficitelor bugetare.
Cum era de asteptat, parerile clasei politice vizavi de oportunitatea unui acord cu FMI difera chiar „in bucataria” celor de la putere. Democrat-liberalii sustin ca acordul ne-ar asigura o plasa de siguranta, in timp ce pesedistii considera ca o intelegere cu FMI ar putea fi ca o chimioterapie, in conditiile in care ar sufoca economia. De partea acestora din urma este si fostul premier Tariceanu, in opinia caruia un astfel de acord este „o solutie proasta, un certificat de incompetenta pentru Guvernul Romaniei”. In schimb, bancherii si oamenii de afaceri sustin pozitia celor din PD-L, pe motiv ca imprumutul ar prezenta mai multe avantaje: majorarea rezervelor internationale, cresterea credibilitatii Romaniei pe plan extern, ce va atrage investitori straini si conditii mai bune pentru cei care vor sa ia credite bancare.
Incheierea unui acord cu FMI va obliga Romania sa aplice o politica bugetara si fiscala mai stricta, cum s-a intamplat, de altfel, si in cazul altor state din regiune care au primit finantari similare. Specialistii se asteapta ca Fondul si UE sa ne ceara o oarecare austeritate bugetara, ce se va concretiza in inghetarea salariilor si a pensiilor, sau chiar reducerea lor, in eliminarea unor sporuri salariale etc. Altfel spus, nici vorba despre majorarile salariale despre care se vorbea la sfarsitul anului trecut. Bugetarii nu vor avea decat sa se linga pe bot: profesorii, care cer si acum un plus de 50%, vor trebui sa-si ia gandul de la acesti bani, iar sanitarii, nevoiti sa accepte doar remuneratia pe care o primesc in prezent.