Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat ieri ca un proiect al viitorului impozit pe gospodarie va fi prezentat pana la mijlocul acestei luni si ca noul tip de impozitare va fi implementat in doua sau trei etape, prima în ianuarie 2018.
Deocamdata, conform delaratiilor de ieri ale premierului, ministrul Finantelor pregateste o analiza, in urma careia se vor sti “plusurile, minusurile, ce avem de facut din momentul în care implementam acest nou sistem”. Din afirmatiile lui Grindeanu, facute ieri dupa intalnirea cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, referitoare la studiul de impact al impozitului pe gospodarie, e de retinut ca se lucreaza in continuare la acest studiu de impact si ca exista anumite constrângeri în ceea ce priveste sistemul informatic al ANAF pentru implementarea imediata a noului sistem de impozitare. “De aceea se întrevede un orizont de implementare de doi-trei ani, în functie de evolutiile care vor fi mai ales legat de resursa informatica în administrare”. Prim-ministrul a lasat sa se inteleaga ca se renunta la ideea angajarii celor 35.000 de consultanti fiscali care ar fi trebuit sa consilieze populatia pentru a declara impozitul pe gospodarie. “Ceea ce ar fi trebuit sa faca acei consultanti fiscali stop_coloana se poate rezolva folosind resursele informatice care astazi se regasesc la diverse insitutii ale statului”, a spus Grindeanu.
Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a aratat si el ca sunt dubii legat de posibilitatea folosirii eficiente a unui sistem informatic in locul consultantilor fiscali. “Vom pune la dispozitie un mecanism online de plata a impozitelor si taxelor. Ne punem problema daca toti cetatenii vor avea abilitatea de a plati online impozitele, fiindca vorbim si despre mediul rural (…) Implementarea acestui sistem de gestiune pe venit s-ar putea sa faca obiectul unui program în urmatorii doi-trei ani. Vor fi doua sau trei etape de implementare si cu siguranta prima etapa va fi ianuarie 2018. Asta va însemna globarizarea veniturilor în mai 2018, fara a se elimina retinerea la sursa pentru veniturile de natura salariala”, a spus ministrul Finantelor.(A. I.)