Taxele pentru a doua si a treia locuinta se dubleaza.
Se impoziteaza tichetele de masa si dobanzile.
Persoanele care detin doua sau mai multe locuinte vor fi impozitate suplimentar. Pentru prima locuinta in afara celei de domiciliu se va plati cu 30 la suta mai mult impozit. Persoanele cere detin doua locuinte in afara celei de domiciliu vor plati cu 100 la suta mai mult, iar cele care detin si a treia locuinta vor plati cu 200 la suta mai mult. Acest procent se mentine si pentru urmatoarele locuinte, daca mai exista.
Persoanele care deja si-au platit impozitele pe tot anul, beneficiind de reducerea de zece la suta, vor trebui sa achite si diferenta de impozit, care a rezultat in urma maririi, se arata in ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal.
In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, impozitul este majorat cu 15 la suta pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50 la suta pentru cea de-a doua cladire, cu 75 la suta pentru cea de-a treia cladire si cu 100 la suta pentru cea de-a patra si cele care urmeaza.
Impozitul suplimentar nu se va mari pentru persoanele care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala. Prin aplicarea tuturor masurilor prevazute in proiectul de modificare a codului fiscal, statul spera sa obtina anul acesta peste 200 de milioane de euro in plus si circa 400 de milioane de euro anul viitor. Se vor impozita tichetele de masa, tichetele cadou, dobanzile la depozitele si conturile curente, programatorii web si platile compensatorii. Astfel, daca un simplu angajat castiga in medie 20 de tichete de masa lunar, in valoare de 8 lei, odata cu adoptarea noului Cod Fiscal va primi tichete cu 24 de lei mai putin.
Finantele sustin ca masurile propuse in acest proiect nu vor afecta mediul de afaceri, ci doar persoanele fizice. In ceea ce priveste impactul social, ministerul sustine ca “fara veniturile suplimentare estimate a fi incasate, in conditiile mentinerii deficitului bugetar, ar fi fost afectate circa 10.000 locuri de munca”.
Asigurarea locuintei – obligatorie
Asigurarile de locuinta devin obligatorii. Fie ca este vorba de un apartament de lux la oras sau de o casa de chirpici la tara fiecare locuinta din Romania va trebui asigurata. Primele polite de asigurare obligatorie a locuintelor vor fi emise in iulie sau, cel tarziu, in august a declarat directorul general al PAID (Pood-u de Asigurare impotriva Dezastrelor), Marius Bulugea. Suma care va trebui platita se situeaza intre 10 si 20 de euro, in functie de tipul de locuinta. Cei care au o locuinta veche vor trebui sa scoata din buzunar zece euro, iar cei cu locuinte mai noi vor trebui sa achite pentru asigurare 20 de euro. Ei vor avea casa asigurata in caz de calamitate la o valoare de 10.000 de euro pentru asigurarile de zece euro si la 20.000 de euro pentru cele de 20 de euro. Neintocmirea unei asigurari de locuinta se va pedepsi cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.