Atunci cand se vorbeste despre categoriile persoanelor care si-au desfasurat activitatea in conditii dificile de munca, majoritatea se gandesc la mineri sau la angajatii care lucreaza cu anumite materiale si substante periculoase.
Mai sunt insa si alte categorii.
1) O serie de activitati artistice pot fi considerate conditii speciale de munca. Printre altii, este vorba de balerini, dansatori, acrobati, calareti de circ sau solisti de opera, printre altele.
2) Angajatii care lucreaza cu materii prime nucleare in domenii de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare. De asemenea, activitatile trebuie sa se desfasoare in zonele I si II de expunere, in ceea ce priveste radiatiile.
3) Persoanele angajate in aviatia civila: pilotii de avioane (precum cele clasice de transport public) sau insotitorii de zbor, ci intra, printre altii, si personalul de parasutism.
4) Cei care lucreaza cu anumite materii sau substante periculoase sau in alte zone periculoase. Cum sunt, de exemplu:
– materiile explozive, pulberi si munitii;
– zone cu expunere la activitati nucleare, de risc radiologic de gradele III si IV;
– activitati de constructii desfasurate in subteran, daca sunt la adancimi mai mari de opt metri;
– activitati desfasurate pe platforme marine;
– activitatea desfasurata in otelarii, activitatea de laminare la cald etc.;
– activitatea de fabricare a pesticidelor.
Activitatile de munca desfasurate in conditii speciale sunt prevazute atat in actuala lege a pensiilor (Legea nr. 263/2010), cat si in cea care urmeaza sa se aplice din 2021 (Legea nr. 127/2019).
Ambele precizeaza ca astfel de locuri de munca sunt cele "unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel putin 50% din timpul normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte grave asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor".
Important: Noi categorii de angajati se pot pensiona mai devreme
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...