Noua Lege a pensiilor reprezinta un risc semnificativ la adresa deficitului public in 2020 si in anii urmatori, in conditiile in care aceasta contine majorari semnificative ale punctului de pensie in intervalul 2019-2021.
Avertizarea este cuprinsa in raportul publicat miercuri, 20 noiembrie, de Comisia Europeana si care contine constatarile misiunii de supraveghere consolidata, desfasurata in Romania in 25 septembrie.
Comisia Europeana a recomandat Romaniei o ajustare structurala anuala de 1% din PIB in 2020, pentru a se asigura ca rata de crestere nominala a cheltuielilor publice primare nete nu va depasi 4,4% anul viitor.
Comisia Europeana a stabilit ca Romania nu a luat nicio masura eficace ca raspuns la recomandarea Consiliului din luna iunie, prin care se cerea sa se asigure ca rata de crestere nominala a cheltuielilor publice primare nete nu depaseste 4,5% in 2019 si 5,1% anul viitor. In recomandarea de astazi, executivul comunitar propune Romaniei sa ia masuri in 2020, pentru a corecta abaterea sa semnificativa de la traiectoria de ajustare in directia obiectivului bugetar pe termen mediu.
Astfel, se cere Romaniei sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca rata de crestere nominala a cheltuielilor publice primare nete nu depaseste 4,4% anul viitor, ceea ce corespunde unei ajustari structurale anuale de 1% din Produsul Intern Brut in 2020.
Totodata, se mai recomanda utilizarea oricaror castiguri exceptionale pentru reducerea deficitului, iar masurile de consolidare bugetara ar trebui sa asigure o imbunatatire durabila a soldului structural public intr-o maniera favorabila cresterii. Romania va trebui sa prezinte Consiliului pana pe data de 15 aprilie, anul viitor, un raport cu masurile luate care sa fie suficient detaliate si anuntate in mod credibil, inclusiv impactul bugetar al fiecareia in vederea respectarii traiectoriei de ajustare solicitate.
In plus, trebuie prezentate previziuni bugetare detaliate si actualizate pentru anul 2020, potrivit Comisiei Europene.