Intr-o piata in care concurenta a devenit, cu fiecare an, din ce in ce mai acerba, tot mai multe firme decid sa-si evidentieze atuurile si competitivitatea implementand standarde de calitate, certificate ISO.
ISO este abrevierea Organizatiei Internationale pentru Standardizare, cu sediul la Geneva, organizatie care a elaborat si promovat seturi de reguli (standarde) pentru orice domeniu de activitate, toate cu aplicare interna-tionala.
Cel mai cunoscut si cel mai implementat standard este ISO 9001: Sistem de Management al Calitatii. O firma care adopta acest standard poate miza pe o crestere a increderii clientilor si furnizorilor in serviciile si produsele oferite (acestia au garantia ca societatea functioneaza pe baza unui sistem de calitate recunsocut international), dar si pe o imbunatatire a imaginii firmei prin simpla alaturare cu acest standard de calitate. Printre avantajele implementarii ISO 9001 se numara si faptul ca astfel de indeplinesc conditiile de participare la licitatii, dar se si creeaza premisele maririi cifrei de afaceri si cucerirea de noi nise pe piata. Faptul ca o societate a obtinut certificare ISO nu reprezinta simpla obtinere a unui certificat recunoscut international, ci reprezinta masura in care firma respectiva foloseste anumite practici de lucru, este constienta de obligatiile sale referitoare la scopul ei in sine, respecta cerintele clientilor si reprezinta, de fapt, o recomandare generala bazata pe procesele si performantele organizatiei.
Un alt standard este ISO 14001:2004 Sistem de Management de Mediu. Implementarea acestui standard demonstreaza ca manage-mentul de mediu al firmei in cauza a fost testat si gasit corespunzator referitor la standardul de buna practica, respectiv ca firma minimi-zeaza impactul asupra mediului prin procesele, produsele si serviciile proprii. Avantaje ale implementarii ISO 14001: imbunatatirea generala a performantelor, conformitatilor si flexibilitatii referitoare la mediul inconjurator, furnizarea unei structuri de baza pentru prevenirea poluarii, cres-terea eficientei si potentiale reduceri de costuri in cazul aplicarii obligatiilor referi-toare la mediul inconjurator.
OHSAS 18001: Sanatate si Securitate Ocupationala, un alt standard ISO, identifica elementele afacerii vizate care au impact asupra sanatatii si securitatii ocupationale. Implementarea lui conduce la cresterea productivitatii muncii, reduce costurile referitoare la asigurarea sanatatii si securitatii ocupationale.
Alte standarde: ISO 27001 (Standard pentru Securitatea Informatiei), ISO 17025 (Acreditarea Labora-toarelor), Consultanta SA 8000: Responsabilitate Sociala, HACCP – Consultanta ISO 22000 – Sistem de Ma-nagement pentru Singuranta Alimentelor si altele.