Televizoarele au efecte negative asupra copiilor mici in cazul expunerii lor excesive, iar acest impact se observa in cursul anilor (scaderea interesului in clasa, rezultate mediocre la matematica, respingerea de catre alti copii), indica un studiu elaborat de Universitatea din Montreal si publicat luni.

Daca impactul negativ al televiziunii asupra copiilor era cunoscut, studiul publicat in periodicul Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine constituie o premiera, axandu-se pe subiecti foarte tineri si dand evaluari foarte precise ale daunelor.

Cercetarea, etalata pe opt ani, a avut in obiectiv 1.314 copii ai caror parinti au acceptat sa indice timpul consacrat privirii la televizor al progeniturii lor la 29 de luni, iar apoi la 53 de luni, in timp ce invatatorii au evaluat performantele scolare si psiho-sociale, precum si sanatatea subiectilor.

„Fiecare ora peste medie (care este de opt ore saptamanal in Quebec) reduce cu 7 % angajamentul manifestat de copil in clasa”, a explicat Linda S. Pagani, cercetatoare in Universitatea din Montreal si la Spitalul Universitar Sainte Justine, care a condus studiul.

Privirea ecranului este o „activitate intelectuala pasiva”, ceea ce parintii ignora si „iau televizorul drept o mobila ca oricare alta”.

Potrivit studiului, un consum excesiv de emisiuni televizate la copii de varste intre doi si patru ani permite sa se prezica o diminuare cu 6 ^ a reusitei la matematica (dar nu are niciun efect negativ asupra lecturii), o crestere cu 10 % a riscului de respingere de catre colegii de clasa (tachinerii, agresiuni si insulte), o diminuare cu 13 % a activitatii fizice in week-end si cu 9 % a activitatii fizice in general, o crestere cu 9 % a consumului de bauturi gazoase indulcite si cu 10 % a nevoii de a rontai ceva si in fine o crestere cu 5 % a indicelui masei corporale in 10 ani.AGERPRES