Administrația locală intenționează să reabiliteze clădirea care găzduiește Primăria Zalău. Imobilul a fost construit în jurul anului 1872 și nu a beneficiat până acum de reparații capitale. Valoarea investiției este de aproximativ 26 de milioane de lei, iar fondurile nerambursabile ar urma să fie obținute în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.
Consilierii locali au aprobat, în ședința de joi, documentaţia tehnico-economică faza DALI pentru obiectivul de investiţii “Creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei Municipiului Zalău (monument istoric)”, la valoarea devizului general al investiţiei de 22.036.220 lei fără TVA, respectiv 26.194.931 lei cu TVA inclus. Termenul limită până la care poate fi transmisă cererea de finanţare este 10 februarie 2024, ora 10.00.
Imobilul, edificat în perioada 1872, monument istoric, categoria de importanţă B, clasa de importanţă III, nu a beneficiat până în prezent de lucrări destinate creşterii eficienţei energetice, cu toate că sunt necesare astfel de intervenţii, atât la părţile exterioare ale clădirii, cât şi în interiorul acesteia. Expertiza realizată arată deteriorarea moderată a faţadelor clădirii şi deteriorări ale structurii de rezistenţă. Trotuarele adiacente au suferit şi ele tasări şi degradări în urma infiltraţiilor de apă. De asemenea, se constată pierderi de căldură din cauza neetanşeităţilor clădirii, impunându-se reabilitarea termică a acesteia. Tot din cauza infiltraţiilor de apă, porţiuni din faţadă prezintă degradări şi urme de igrasie şi mucegai. De asemenea, sistemul de încălzire, iluminat şi echipamentele din dotare nu corespund cu rigorile unei clădiri eficiente din punct de vedere energetic şi din perspectiva dotărilor unei instituţii publice modeme. Consumul de utilităţi (energie electrică, energie termică, etc.) e mare, impunându-se astfel creşterea eficienţei energetice şi gestionarea energiei în clădirea primăriei. În plus, acoperişurile tip şarpantă cu învelitoare din ţiglă ceramică prezintă neconformităţi și infiltrații, instalaţiile de încălzire din interiorul imobilului prezintă degradări, instalaţiile de împământare şi paratrăsnet prezintă neconformităţi, finisajele interioare ale pereţilor şi tavanelor prezintă exfolieri ale zugrăvelilor, au apărut crăpături în tencuială, iar tâmplăriile şi pardoselile sunt deteriorate
Prin acest proiect, se doreşte îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirii, respectiv termoizolarea, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, reabilitarea şarpantei, modernizarea instalaţiilor de răcire/încălzire, ventilare/climatizare, preparare apă caldă de consum şi iluminat, având ca scop reducerea consumurilor energetice şi a cantităţii de gaze cu efect de seră, reabilitarea spaţiilor interioare, reabilitarea faţadelor exterioare, reabilitarea faţadelor din curtea interioară.