Incepand cu anul 2014, persoanele fizice suspectate de evaziune fiscala si care nu pot dovedi cu acte proveninta unor bunuri in urma controlului de la Fisc vor trebui sa isi depuna declaratiile de patrimoniu si de venituri. De exemplu, daca venitul lunar al unei persoane este de 400 de euro pe luna, si venitul anual este de 4.800 de euro, iar casa pe care o are in posesie este de 48.000 de euro, va trebui sa dea cu subsemnatul la Fisc pentru a justifica proveninta banilor cu care a cumparat imobilul respectiv.
Depunerea declaratiei se face doar la cererea organului fiscal. Prin urmare, nu toti romanii vor trebui sa depuna declaratii de avere incepand cu 2014. Formularul declaratiei de patrimoniu si venituri prevazut in anexa la proiectul postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice vizeaza strict acele persoane fizice care nu pot justifica achizitiile in urma unor verificari documentare prealabile amanuntite a tuturor informatiilor detinute si obtinute de ANAF. Deci, daca in urma verificarilor prealabile cazul prezinta discrepante majore intre acumularile de avere si veniturile declarate, persoana in cauza va fi luata la bani marunti de catre Fisc.
De ce esti verificat
Potrivit codului de procedura fiscala, „diferenta este semnificativa daca intre veniturile estimate, calculate in baza situatiei fiscale personale, si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit este o diferenta mai mare de 10 la suta, dar nu mai putin de 50.000 de lei”. In situatia in care organul fiscal constata diferente semnificative, acesta solicita contribuabilului prezentarea declaratiei, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare.
Trebuie sa declari totul
Potrivit proiectului de act normativ, elementele de patrimoniu care se declara de catre persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale sunt urmatoarele: bunuri imobile; bunuri mobile; bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta, antichitati, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare de achizitie insumata depaseste 15.000 lei. De asemenea, vor trebui declarate si animalele, inclusiv animale de rasa sau care participa la competitii, a caror valoare insumata depaseste 15.000 lei, precum si active financiare, alte bunuri, titluri sau detineri a caror valoare individuala depaseste 10.000 lei. Nu sunt excluse nici politele de asigurare, cu exceptia asigurarilor de raspundere civila auto, cheltuielile sau datoriile.
Daca nu depui declaratie, platesti „fara numar”
Nerespectarea obligatiei de depunere a formularului „Declaratie de patrimoniu si de venituri” constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei, conform actului normativ.