A cazut cortina cum se zice, si peste cea de a VI-a editie a manifestarii „Satul Salajean”, manifestare care si-a dorit a avea ca generic „Resursa, Initiativa, Actiune, Dezvoltare”. Laudabila initiativa a Consiliului Judetean a cazut in desuet… Bogatia materiala si spirituala a asezamintelor rurale salajene nu ar fi trebuit inghesuita intre zidurile de beton ale fostului Centru Militar din Zalau. Oricat gazon s-a plantat, oricate flori au impodobit rondurile, nu s-a reusit a se crea acea atmosfera rustica, acea simboza intre vale si deal, acel loc unde s-a nascut vesnicia, dupa spusele lui Blaga. Organizarea unei manifestari arististice de o asemenea dimensiune intre zidurile groase ale fostului Centru Militar seamana cu amplasarea Sediului Finantelor in plin centru vechi al urbei de sub Meses. Adica alterarea acelui farmec original de care s-ar fi putut bucura si evenimentul, si orasul. Daca la poala unei paduri ori pe un tapsan catre Treznea, Moigrad, Aghires, Mirsid sau Hereclean ti se oferea sansa de a gusta sarmalele cu pasat, branza de capra din Fantanele, placinta cu cartofi de la slovacii din Faget, parca le-ai fi ingurgitat mai cu drag. Asa, intre otel si betoane… Nici costumele populare, adevarate bijuterii iesite din mainile muierilor salajene, nu se simteau in largul lor atarnate pe peretii din ciment. E o reusita faptul ca exista un Centru de Dezvoltare Culturala si Turistica a judetului Salaj, dar asta nu inseamna ca aici e neaparat nevoie sa transplantezi toate manifestarile din judet. Este ca o predica tinuta la discoteca sau ca un dans la sinagoga.
Produsele ecologice la mare cautare
Ce a impresionat placut la aceasta a VI-a editie a evenimentului „Satul Salajean” a fost numarul mare de artisti populari (mestesugari din Salaj si din unele parti ale Transilvaniei) precum si de facatori de produse traditionale salajene. Unele dintre aceste produse au fost expuse pentru vanzare, altele oferite spre degustare. Cu nota de subiectivism caracteristica individului pot spune ca produsele naturale, ecologice, au avut cea mai mare cautare. Sucurile de mere stoarse in fata clientului, fabricate de catre membrii Asociatiei Pomi-cultorilor din Salaj, sucurile de zmeura, mure si catina oferite de Petru Simulea din Solomon, produsele ecologice din miere, fabricate de catre SC „Valea Barcaului” din Valcau, laptele si branza de capra expuse de Viorel Ghiurutan din Fantanele au facut cozi la standurile de prezentare. Am mai putea insirui inca zeci de produse traditionale salajene, marea majoritate si ecologice, dar spatiul si timpul ne preseaza.
Talentati mai sunt salajenii
Mesterii populari au fost cata frunza si iarba. Ce-i drept cam inghesuiti in spatiul de expunere, dar maiestria lucrarilor expuse ne-a facut sa trecem peste acest neajuns. Cunoscutul sculptor in lemn Stefan Bara a coborat in Zalau tocmai din Fildu de Sus. Cu o parte din atelier pentru a demonstra pe viu cum il asculta lemnul. Tot lemnul este „imblanzit” si de Andrei Sule din Sarmasag, care si-a adus si odrasla la eveniment, pentru a arata lumii ca sculptatul lemnului e o indeletnicire care se pastreaza din tata in fiu. Tehnica impletirii cosurilor din nuiele a prezentat-o Ioan Teglas din Var. Cunoscutul rapsod si pastratoare a datinilor Ileana Gratiana Pop din Ciumarna a expus un interior de casa taraneasca din zona de sub Meses, iar Ligia Bode din Plopis, un interior de casa taraneasca de pe Valea Barcaului. Ceramica traditionala, cloparitul, sculpturi in corn de vita, au fost cateva din produsele cu priza la vizitatori.
Tineretea a mangaiat suflete
Cat despre programul artistic nu putem spune decat ca a fost binevenita ideea organizatorilor de a promova tinere talente ale cantecului si jocului popular salajean. Interpretii de muzica populara precum Alexandra Chira, Mihaita Zdrite, Adelina Borzan, ori ansamblurile folclorice Plaiuri Salajene, Codruletul, Barcaul, Csigeresek ori Illegetok, au incantat auzul si sufletul celor prezenti, au smuls ropote de aplauze si au tinut-o intr-o voie buna pana la caderea noptii.
O scapare de culoare
Curios este faptul ca la aceasta a VI-a editie a manifestarii Satul Salajean, nu a fost invitata ca partener si Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Judetului Salaj, desi institutia respectiva are un com-partiment specializat care se ocupa cu identificarea si promovarea produselor traditionale salajene. Gurile rele vorbesc ca baiul vine de la cromatica. La Consiliul Judetean domina rosul, pe cand conducerea Directiei pentru Agricultura e de culoarea portocalei. Noi nu credem si ne consolam cu ideea ca a fost o scapare.