Una din propunerile USL pentru revizuirea Constitutiei pretinde ca partidul castigator in cursa pentru alegerile parlamentare sa propuna presedintelui persoana nominalizata pentru fotoliul de premier. Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a subliniat ca partidul propune persoana, nu alianta. Liderul PNL, Crin Antonescu, spune ca este nevoie de o reglementare a procedurii de desemnare a premierului pentru ca Guvernul este expresia de vointa politica. „Premierul va fi desemnat in continuare de Presedinte, dar nu oricum, ci tinand cont de vointa electorala. Nu ii mai lasam Presedintelui sa intervina in chip subiectiv”, a mai spus Antonescu.
Referitor la functia de sef al statului, propunerea USL este sa se revina la mandatul de patru ani, la fel ca si cel al Parlamentului. Dizolvarea Parlamentului poate fi adusa in discutie numai daca un refe-rendum de demitere a presedintelui nu-si atinge scopul si doar in situatia in care propunerea de demitere formulata de Parlament inre-gistreaza mai multe voturi „impotriva” decat „pentru”. Parlamentul mai poate fi dizolvat daca Executivul nu obtine majoritatea pentru votul de investitura in cel mult 30 de zile de la prima incercare de investire a unui Guvern.
Deciziile bune se iau pe plan local
In contextul regionalizarii, noua Constitutie va cuprinde pentru prima data notiunea de „comunitati locale”. Drepturile unitatilor administrativ-teritoriale vor fi extinse. Propunerile USL vizeaza regiuni, judete, orase si comune. Regiunile ar urma sa fie integrate in comunitatea locala, a spus Victor Ponta agentiei Mediafax. Senatul, camera superioara a Parlamentului, va avea rol decizional pri-vind legislatia de dezvoltare a comunitatilor, a mai spus liderul PSD, Victor Ponta. Premierul sustine ca cele mai multe dintre decizii si cele mai bune dintre decizii trebuie luate la nivel local, nu la nivel central.
Puterile prefectului, limitate
Constitutia in vigoare prevede ca prefectul poate ataca in instanta un act al consiliului judetean, al celui local sau al primarului in exercitiu, in cazul in care se dovedeste ca e ilegal. In astfel de situatie, actul este suspendat pana la pronuntarea instantei de contencios administrativ. Propunerile de revizuire a Constitutiei s-au purtat pe marginea acestui subiect, despre care seful PSD crede ca „este o exceptie care nu se justifica in sistemul constitutional romanesc”.
Mirel Talos: Sa se temine cu alocarea baniilor pe criterii politice
Mirel Talos, deputat PNL, spune ca nu isi poate da seama ce a vrut sa spuna Liviu Dragnea atunci cand a precizat ca partidul si nu alianta pro-pune seful Guvernului. Daca alianta stabileste ca premierul provine de la partidul mai mic, presedintele nu poate propune? E absurd”, considera liberalul. Deputatul spune ca e nevoie de un mecanism de stopare a alocarilor politice, care duc spre mita politica. Guvernele au alocat abuziv fonduri bugetare in ultima perioada. Deputatul acuza o alocare discretionara a fondurilor, care a scapat aprobarii Parlamentului. De exemplu, in Guvernul Boc au fost alocate fonduri exclusiv primarilor de o anumita culoare politica sau celor care au obtinut scoruri bune in urma alegerilor, sustine Mirel Talos. Referitor la reticenta PNL de a extinde perioada de retinere de la 24 la 48 de ore, in cazul confiscarii bunurilor, Talos spune ca e o chestiune avocateasca. Mai spune ca PNL nu are nimic impotriva pedepsirii celor care au dobandit ilegal averi, numai ca procedura trebuie sa fie corecta si e nevoie de probe solide in acest sens.
Claudiu Barsan: Parlament unicameral cu 300 de alesi
Claudiu Barsan, presedin-tele organizatiei PDL Zalau, confirma ca exista la nivelul partidului o Comisie care dezbate principiile care ar trebui sa guverneze reforma constitu-tionala si organizarea administatiilor publice si locale. In demersul pentru revizuirea Constitutiei trebuie tinut cont de vointa poporului, exprimata in referendumul din 2009. in re-ferendumul din 2009 oamenii au ales un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300 de membri. Pentru trecerea la Parlament unicameral este necesara mo-dificarea Constitutiei, procedura care se valideaza printr-un alt referendum. Reducerea numa-rului de parlamentari se face prin lege organica, initiata si adoptata in Parlament si promulgata de seful statului. Barsan este de parere ca sistemul electoral trebuie stabilitt printr-un Cod Electoral care reglementeaza toate tipurile de alegeri. Sistemul constitutional trebuie sa fie semi-prezidential, cu presedinte ales prin vot direct. Liderul PDL Zalau considera ca propunerea USL de revenire la mandatul prezidential pentru patru ani este o idee buna.
Gheorghe Pop: Prevederile interpretate abuziv trebuie modificate
Senatorul PSD Gheorghe Pop sustine ca revizuirea Legii fundamentale a statului nu este o procedura usoara si nu re-prezinta ambitia personala a unui lider politic. „Cu totii avem nevoie de prevederi clare in Constitutie si, acum, mai mult ca oricand, este nevoie si trebuie sa modificam toate acele prevederi constitutionale care in trecut au fost interpretate abuziv. Nu putem spune ca exista divergente intre liderii USL, ci pur si simplu suntem intr-un moment in care fiecare isi exprima punctul de vedere. Nu este nimic rau in asta, ba dimpotriva, orice dezbatere este benefica si favorabila unui rezultat bun”, au fost cuvintele senatorului Pop. USL, per ansamblu, isi doreste o Constitutie moderna, europea-na, drept dovada ca are sprijinul Comisiei de la Venetia, care va asigura ca procesul revizuirii sa se desfasoare cu respectarea celor mai inalte standarde democratice, apreciaza Gheorghe Pop. Constitutia va fi revizuita de o Comisie parlamentara, nu de o singura persoana, s-a lansat Raportul Forumului Constitutional, deci nu putem vorbi de dispute politice in acest moment, ci de exprimarea unor puncte de vedere, a transmis senatorul PSD.