De vreo trei ani s-a tot batut apa in piua pe tema infiintareii Camerelor Agricole. S-au facut comitete, au fost infiintate comisii de coordo-nare, au fost concepute acte normative, s-au cheltuit bani si totul a fost sters cu buretele. Personal, nu am mare nadejde ca aceste entitati vor functiona curand, Spun asta pentru ca, bazandu-ma pe vorbele decidentilor, am anuntat data de intrare in functiune a Camerelor Agricole de nenumarate ori in acesti trei ani. Si de fiecare data am dat rateu. Zilele trecute, aflandu-se in Romania, comisarul european Dacian Ciolos s-a declarat un sustinator al structurilor de consultanta agricola din tara noastra, mai ales ca in peri-oada in care a fost ministru a propus o lege in acest sens pe care nu a apucat sa o duca pana la capat pentru ca a avut mandat scurt.
Dilema lui Constantin
Dupa discutiile cu comisarul european si sprijinul verbal, deocamdata, acordat de acesta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a iesit la…rampa si s-a grabit, in stilu-i caracteristic, sa anunte ca „in septembrie-octombrie 2013 vom avea structurile Camerelor Agricole cu toate conditiile definite”. Daca e sa ne luam dupa spusele lui Constantin, primul pas in acest de-mers va avea loc saptamana aceasta, cand Ordonanta de Urgenta care modifica legea de infiintare a Camerelor Agricole va fi aprobata in sedinta de Guvern. Numai ca pentru a fi aprobata Ordonanta, ministrul a declarat: „Mai am un lucru pe care trebuie sa-l reglez in coalitia guvernamentala, daca ele (camerele n.a.) vor fi de utilitate publica. Opinia mea este ca ele trebuie sa fie de utilitate publica”. Pentru ce alta utilitate ar putea fi infiintate Camerele Agricole, domnule ministru? Cert este ca aceste institutii, pentru a se infiinta si a se consolida ca structuri autonome private ce promoveaza interesul public general in sectoarele de agricultura au nevoie de ceva timp.
Fonduri europene pentru functionarea Camerelor Agricole
Ne bazam pe incurajarile lui Dacian Ciolos, care sustinea recent ca „este esential ca structurile Camerelor Agricole sa fie construite si conduse de agricultori si nu de catre stat. Acesta a mai adaugat ca este important sa existe o anumita constanta si coerenta in timp, indiferent cum se schimba guvernele, iar agrcultorii sa aiba, intr-adevar, o structura care sa-i reprezinte, nu doar pentru a contesta politici guvernamentale, ci si pentru a construi in sector. In opinia comisarului european, Camerele Agricole pot fi o structura de reprezentare, prin care agricultorii tran-smit serviciilor de consultanta ceea ce au nevoie. Dacian Ciolos a mai sustinut ca „la Camerele Agricole ar putea ajuta si fondurile europene, pentru ca este prevazut prin legislatia europeana ca prin noul PNDR agricultorii sa aiba acces la o sustinere fnanciara pentru a-si plati partial consultanta agricola in cadrul pro-iectelor.”