Prima măsură pentru imbunătăţirea calităţii ouălor este modul de hrănire a găinilor. Crescătorul care nu poate să-şi optimizeze reţetele pe calculator, pentru a realiza reţeta potrivită atat ca producţie cat şi ca economicitate este mai bine să-şi cumpere nutreţurile de la producători autorizaţi, care să garanteze realizarea celor mai bune formule. Reţetele pentru găinile ouătoare sunt mai simplu de alcătuit şi de fabricat, folosind masiv cerealele şi avand ca sursă proteică şroturile (rar făina de peşte) insă avand un perfect echilibru energo proteic, inclusiv prin adăugarea de mici cantităţi de aminoacizi de sinteză, de enzime şi bineinţeles de premixuri vitamino-minerale. Alimentand găinile cu ingrediente furajere de origine vegetală vom asigura o calitate superioară a ouălor. Ultimele cercetări privind introducerea in reţete a unor suplimente de vitamina E, seleniu, omega 3 arată că acestea vor da o mai bună calitate a ouălor, chiar decat a celor ecologice, care presupun cheltuieli sporite regăsite in preţul acestora, iar nivelul relativ scăzut de trai al consumatorilor romani le fac inaccesibile.
Un microclimat optim. De regulă adăposturile de găini ouătoare nu au nevoie de incălzire. Un adăpost bine izolat termic şi cu un sistem de ventilaţie bine conceput poate asigura tot timpul anului un microclimat favorabil producţiilor ridicate şi economice de ouă. de asemenea aşternutul nu trebuie să fie prea umed iarna, pentru că degajă amoniac şi menţine o umiditate ridicată in adăpost, dar nici prea usct vara pentru că produce praf, iritant pentru aparatul respirator şi pentru piele. Iluminatul trebuie să fie uniform pe toată suptafaţa halei, becurile elctrice find amplasate sub tavă, la distanţă maxim trei matri intre un bec şi altul, folosind becuri de 60 de waţi, prevăzute cu abajur reflectorizant şi menţinandu-le in permanenţă curate.