Chiar daca frigul isi spune cuvantul e vremea in care oile au inceput fatarea.
De modul cum vor fi ingrijiti si hraniti mieii in primele zile de la fatare depinde evolutia lor.

Mieii, dupa nastere, sunt plapanzi, sensibili la frig si mai ales la umiditate si curenti de aer. In primele 3-4 saptamani hrana mieilor consta apropape inclusiv din laptele matern.In primele zile mieii sug la interval de doua ore, frecventa scazand la cinci-sase ori pe zi, pentru ca in jurul varstei de o luna sa se limiteze la trei-patru supturi pe zi.
In aceasta perioada ei nu pot utiliza alt nutret, din cauza stomacului alcatuit dintr-un singur compartiment dezvoltat, cheagul. Pe masura ce se dezvolta si celelalte compartimente ale stomacului, in special rumenul, se trece la alimentatia mixta. Incepand de la varsta de doua-trei saptamani, mieii se obisnuiesc treptat cu nutreturi usor digestibile, nutret combinat si fan marunt, de foarte buna calitate. Insuficienta sarurilor minerale si a vitaminelor, mai ales cand sunt asociate cu cantitati insuficiente de proteine, produc boli de carenta
Mieii pot fi feriti de aceste carente daca primesc fan de lucerna sau trifoi de foarte buna calitate, nutret combinat optimizat nutritional. Concentratele se adauga la inceput in cantitati mici (15-30 de grame pe miel), dupa care se maresc treptat ajungand la varsta de intarcare pana la 130-150 de grame/cap/zi. Hranirea cu nutreturi combinate prezinta avantajul ca ofera mieilor o hrana echilibrata, la nivelul cerintelor, ceea ce materiile furajere singure nu le pot asigura. In timpul iernii, primavara timpuriu se recomanda obisnuirea mieilor cu consumul de siloz de foarte buna calitate. Apa trebuie asigurata la discretie.