Transparenta totala
Primarul comunei Balan, Isaia Maghiar, se afla la a treia legislatura. A stiut electo-ratul pentru ce i-a acordat voturile. Dar de doisprezece ani nici primarul nu s-a culcat pe o ureche, asa ca nu si-a dezamagit alegatorii. L-am intalnit zilele trecute la Scoala din Galpaia intr-un dialog cu cetatenii. Dupa cum prevede Legea nr.215/2001-Legea administratiei publice, primarul prezinta anual, ori de cate ori este necesar, informari cu privire la starea economico-sociala a comunei, precum si informari privind ducerea la indeplinire a hotararilor Consiliului Local. Oare cati dintre primarii judetului o fac punctual? In aceasta saptamana primarul Isaia Maghiar s-a intalnit cu cetatenii din cele cinci sate (Balan, Galgau, Chechis, Chendrea, Galpaia) in fiecare zi programand o adunare cetateneasca in una din asezari. Problemele expuse de sateni au fost multe si diverse, multe dintre ele nefiind de competenta primariei. Insa prim-edilul i-a ascultat cu rabdare pe oameni, le-a dat sfaturi, le-a promis rezolvarea problemelor in masura respectarii legislatiei in vigoare.
Apa ajunge in cinci sate
Daca ar trebui sa vorbim despre activitatea de prim edil a lui Isaia Maghiar in cei aproape 12 ani de mandat ne-ar trebui tomuri intregi. Ne vom opri la proiectele de investitii, depuse ori aflate in curs de derulare in anul care a trecut si in acest an. Dintre proiectele depuse amintim: Modernizare si asfaltare de drumuri in comuna Balan; Alimentarea cu apa a localitatilor Balan, Chechis, Chendrea si Galpaia; Realizarea sistemului de canalizare in satele Balan, Chechis Chendrea si Galpaia. Modernizarea drumurilor forestiere in comuna. Proiectul de modernizare a drumurilor forestiere este realizat cu fonduri obtinute prin Masura 125 b. Proiectul este declarat eligibil, cu finantare. Un alt proiect care a obtinut finantare prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii este cel care are ca obiectiv canalizarea in toate cele cinci sate ale comunei.
Drumuri forestiere de aproape opt milioane de lei
Cu privire la modernizarea drumurilor forestiere primarul Maghiar tine sa precizeze ca valoarea contractului de finantare este de 7.789.794 de lei. Lungimea totala a drumurilor forestiere este de 8.883 de metri, la care se adauga construirea unui pod de beton peste Valea Almas, in localitatea Chendrea, pod ce va face legatura intre strada Morii si ulita ce duce spre manastire. Drumurile forestiere din hotarul satului Balan se modernizeaza pe o lungime de 1171 de metri, respectiv pe Valea Craii, Valea lui Petru si Valea Mare. In satul Chechis drumul forestier se modernizeaza pe Valea Chiriacului, pe o lungime de 1000 de metri, in satul Galgau Almasului pe Valea Rea pe o lungime totala de 500 de metri, iar in satul Galpaia in locul numit La Firea pe o lungime de 140 de metri.
Proiecte in derulare
La ora actuala se afla in plina desfasurare proiectul finantat prin Masura 322 Modernizarea comunei Balan prin imbunatatirea infrastructurii de baza, reabilitarea aseza-mantului cultural si infiintarea unui after school, proiect in valoare de 12.549.474 de lei. Nu trebuie uitate nici proiectele de investitii aflate in derulare precum: Valorificarea destinatiei turistice Gradina Zmeilor – Plai de legenda; reabilitarea infrastructurii educationale in comuna Balan; Reabilitarea si modernizarea bazei sportive din satul Galgau Almasului, precum si asfaltarea drumurilor din comuna pe o lungime de cinci kilometri , cu finantare de la bugetul local
Prin hatisul legislatiei
Din comunicarile Directiei pentru Agricultura Salaj, dar si din experienta de la fata locului a primarului Isaia Maghiar rezulta ca activitatile agricole din comuna sunt intr-o continua descrestere. Aceasta situatie se datoreaza pretului ridicat al lucrarilor agricole, apoi a imbatranirii populatiei care trudeste in agricultura, a legislatiei stufoase si greoaie de accesare a fondurilor pentru agricultura, a valorii scazute a subventiilor si lipsa unor ferme agricole care sa concesioneze sau sa inchirieze suprafete de teren pretabil pentru agricultura. Cu privire la accesarea fondurilor europene de catre micii fermieri in anul 2011, aproximativ 43 de familii au incercat sa-si intocmeasca documentatia stabilita de Ghidul solicitantului, reusind sa depuna cereri de finantare 20 de persoane. Toate acestea au fost declarate eligibile, dar o singura cerere a primit finantare. Toate celelalte cereri depuse de catre locuitorii comunei Balan se afla pe Lista de aseptare.
Mai sunt si greutati
Chiar daca se bucura de increderea majoritatii locuitorilor comunei Balan, prim-edilul Isaia Maghiar, nu calca numai pe roze, iar necazurile, mai mari sau mai mici, nu-l ocolesc. Acum doi ani, de pilda, o mana criminala a dat foc cabanei din zona turistica „Gradina Zmeilor”. Gurile rele ziceau ca adversarii politici nu sunt straini de acel incendiu. Cert este ca intr-o luna cabana a fost refacuta in intregime si a intrat in circuitul turistic. O problema spinoasa la ora actuala este cea a pasunilor. In comuna exista in jur de 7500 de oi. Detinatorii de oi nu prea vor sa plateasca pentru pasunat proprietarilor de terenuri. Si tiganii din Galgaul Almasului sunt o problema „Nu sunt multi, dar sunt rai” afirma primarul. „Din punct de vedere al dezvoltarii economice comuna inca sufera. S-a construit o moara moderna dar nu functioneaza pentru ca nu se produce grau, decat foarte putin, in comuna. Croitoriile, patru la numar, s-au inchis din lipsa de comenzi. Si fostul atelier de confectii metalice are portile zavorate. Primarul Isaia Maghiar este convins ca odata cu modernizarea infrastructurii o sa vina si investitori straini. „Sa speram ca vor veni vremuri mai bune” conchide primarul.